Enligt Macron ligger det inte i Europas intresse att dras in som en amerikansk vasall i en konflikt mellan USA och Kina över Taiwan. Det är inte ”vår konflikt” sa han till Politico tidigare i veckan.
Uttalandet har höjt frågetecken i USA om varför de ska engagera sig i kriget mellan Ryssland och Ukraina om EU inte tänker engagera sig vid en eventuell invasion av Taiwan.
Den franske presidenten stod fast vid uttalandet när han under onsdagen mötte pressen under sitt besök i Nederländerna.
– Vi är för ett status quo och den linjen är konstant. Det har inte förändrats, det är en policy om ett Kina och en fredlig lösning på frågan, sa Macron enligt AP.
Dålig tajming
EU:s officiella linje har länge varit att inte erkänna Taiwan som självständigt. Att Macrons uttalande ändå väckt så mycket reaktioner handlar delvis om tajming. Det menar Göran von Sydow, chef för Sieps.
– Just nu befinner vi oss i ett känsligt läge både kring Taiwan och i världspolitiken. Enigheten mellan USA och EU om det som sker i Ukraina är jätteviktig och det är inte läge att markera den skillnaden, säger von Sydow i Aktuellt.
– Macrons syfte var att deeskalera situationen. Men det är mycket möjligt att hans försök snarare skapat en osäkerhet kring Europas hållning, säger von sydow
”Uppseendeväckande”
Lars Vargö, före detta ambassadör i Sydkorea och Japan, anser att Macrons uttalande är både uppseendeväckande och anmärkningsvärt. Vargö säger att hoten om en kinesisk invasion av Taiwan är reella och att en invasion skulle kunna eskalera till ett storkrig i Östasien.
– Men det är kanske inte aktuellt de närmaste åren. Det finns olika tidsperspektiv, 2049 är det hundra år sedan kommunistpartiet tog över och jag tror att man till dess vill dra in Taiwan i folkrepubliken, säger Vargö.