Experterna om utvecklingen i Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Striderna fortsätter i Ukraina. Under morgonen har det rapporterats om intensiv eldgivning i staden Mykolajiv samtidigt som det kommer rapporter om en förestående offensiv mot huvudstaden Kiev.

– Man försöker nu belägra städerna, säger Katarina Engberg, säkerhetspolitisk analytiker på Sieps.

Kriget i Ukraina är inne på sin tolfte dag och dödstalen fortsätter att stiga.

Under natten har luftanfall fortsatt mot landets näst största stad Charkiv, där bland annat ett tv-torn på söndagskvällen träffades. Samtidigt rapporteras det på måndagsmorgonen om intensiv artillerield mot staden Mykolajiv i södra Ukraina.

Kriget i Ukraina

Enligt den ukrainska militären är även en större attack mot huvustaden Kiev nära förestående.

 ”Fienden fortsätter offensiven mot Ukraina genom att fokusera på att omringa Kiev, Charkiv, Tjernihiv, Sumy och Mykolajiv,” skriver generalstaben för Ukrainas väpnade styrkor i en uppdatering.

Den ryska mobiliseringen äger rum efter att två försök att upprätthålla humanitära korridorer har misslyckats. På måndagen ska eldupphör gälla för flera ukrainska städer, enligt Ryssland.

– Det börjar likna kriget i Syrien, att man går på civilbefolkningen. Man har inte nått de militära framgångarna man hade räknat med, säger Katarina Engberg, säkerhetspolitisk analytiker på Sieps, i Morgonstudion.

”Bryta motståndsviljan hos civilbefolkningen”

 Enligt Katarina Engberg är civila attacker en del av Rysslands taktik.

– Jag tycker att vi ska titta på staden Mariupol som ett varnande exempel för hur det nu kommer att se ut. Realiteten är att civilbefolkningen sitter där som i Mariupol och inte har tillgång till elektricitet eller vatten. Att man opererar utan bedövning, utan elektricitet och så vidare. Det här har vi sett i Syrien förut, det är medvetet för att bryta motståndsviljan hos civilbefolkningen, säger hon.

Magnus Christiansson, universitetslektor i krigsvetenskap på Försvarshögksolan, menar att det mesta fortsatt pekar på att invasionen av Ukraina inte har gått som planerat för Ryssland.

– Det här är verkligen det misslyckade kriget. Det är en ogenomtänkt strategisk idé som har lett till ett underskattande av ukrainarna på den operativa nivån som har lett till taktiskt kaos, säger han i Morgonstudion.

”Handlar mycket om markförhållanden”

De ryska framgångarna har hittills varit koncentrerade främst till landets södra delar, där de intensiva anfallen fortsätter.

– De största framgångarna är sedan tidigare nere i söder och jag tror att det handlar mycket om markförhållanden, säger Magnus Christiansson.

– Väldigt mycket av diskussionerna bland militärstrateger inför det här kriget har handlat om lera. Man har diskuterat markförhållandena och hur mycket man ska kunna rycka fram. Man kan se en väldigt stor skillnad på framryckningsförmågan i söder jämfört med norra delen, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet