Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Även i USA är det värmebölja – men hur illa är det? SVTs utrikes reporter svarar på tre frågor. Foto: SVT

SVT:s reporter: ”En sommar av extremer i USA”

Uppdaterad
Publicerad

Värmevarningar har utfärdats på flera platser i USA och påverkar så mycket som en tredjedel av befolkningen.

– Det är verkligen en sommar av extremer i USA, säger SVT:s reporter Niklas Svensson på plats i Vermont.

Den högsta temperatur som uppmätts på jorden är 56,6 grader från år 1913, i Death valley. Under söndagen uppmättes en temperatur på 53,3 grader i Death valley.

Värmevarningar som utfärdats berör över 100 miljoner människor i olika grad.

– Det handlar om att man snabbt måste förbereda människor. Det kan innebära att man uppmanas söka skydd, att kunna svalka sig själv eller om man behöver ta sig till ett så kallat cooling center, säger Niklas Svensson.

Översvämningar

Men det är inte bara värmeböljorna i västra och sydvästra USA som det varnas för i landet. I nordöst har man upplevt det värsta regnovädret på på 100 år vilket lett till översvämningar och det väntas bli ännu mer.

I delstaten Pennsylvania omkom fyra personer i en snabb och kraftig översvämning på lördagen där flera bilar spolades ner i en bäck. Tre personer saknas fortfarande varav en nio månader gammal bebis. Enligt en lokal brandchef ska cirka 180 milimeter regn ha fallit på 45 minuter.

– I Vermont där vi befinner oss har två månaders regn fallit under bara några dagar och lett till kraftiga översvämningar här också, berättar Niklas Svensson.

Översvämningsvarningarna i nordost påverkar ytterligare tiotals miljoner människor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.