– Titta här, säger olivbonden George Kokkinos.
Han håller en gren med några glesa oliver. Värmeböljan i maj med temperaturer på upp till 41 grader gjorde så att olivträden hamnade i en så kallad termisk chock. Näringen drogs tillbaka ur blommorna vilket drabbade pollineringen. Nu kommer familjen Kokkinos i västra Grekland få en usel skörd av svarta oliver.
I årtusenden har olivlundarna varit en självklar del av civilisationerna runt Medelhavet. I både Koranen och Bibeln är olivkvisten en symbol för fred, kärlek och fest. Träden är perfekt anpassade att leva i det torra och varma klimatet och har djupa rötter som klarar perioder utan vatten.
”Klimatet förändras”
Det är också en miljardindustri och olivoljan exporteras över hela världen. Men klimatet håller på att förändras. Medan den globala medeltemperaturen ökat med drygt en grad sen förindustriell tid så är motsvarande ökning runt Medelhavet 1,7 grader.
Det kan låta lite men som jämförelse kan nämnas att det är sex grader som skiljer oss i Sverige från istiden.
– Det har blivit varmare och fuktigare men vi får också alltfler händelser med extremt väder, berättar George Kokkinos.
2016-2017 slogs nästan hälften av olivskörden i Italien och 30 procent av skörden i Grekland ut på grund av den aggressiva bakterien Xylella fastidiosa. Den är ett exempel på skadegörare som trivs bättre med de varmare vintrarna och det fuktigare vädret.
SVT får se hur olivbönder kommer i sina traktorer i rymddräkter och gasmask och besprutar träden med växtgift.
– Det känns inte bra att göra det men vi måste eftersom skörden 2018 helt slogs ut av skadegörare, säger Yannis Sourelis, olivbonde.
I nästa olivlund porlar vatten i 34-gradig värme. Långa svarta plastslangar löper i luften mellan träden och konstbevattnar olivträden. När man vattnar olivträd så får det trädens rötter att vända uppåt mot markytan och det lättåtkomliga vattnet.
Det leder till att olivträden mycket lättare stormfälls eftersom de inte står lika stadigt med ett grundare rotsystem. Stressen att möta kyla, hetta och skadeinsekter försvagar olivträden.
Minskade skördar
Även om olivbönderna tar till allt dyrare och miljövidriga metoder så har skördarna runt Medelhavet på sina håll minskat med uppemot 20 procent senaste decenniet enligt International Olive Council.
Familjen Kokkinos har gått med i EU-projektet ”OliveClima” för att hitta nya sätt för att rädda olivskörden undan klimatförändringarna. Där får de bland annat lära sig att gödsla olivträden med kompost.
– Jag tycker att de gödslade träden verkar klara hettan lite bättre. Men vem hade trott att man en dag skulle behöva bespruta, konstbevattna och gödsla olivträd, säger George Kokkinos.