Ett kinesiskt forskarteam studerade ett fall från östra Kina i mars i år. En 32-årig kvinna smittades av fågelinfluensaviruset H7N9 sedan hon vårdat sin 60-åriga pappa. Båda avled av sjukdomen. Dottern hade enligt forskarna inte varit i kontakt med fåglar och bar på ett virus med precis samma DNA som fadern.
”Såvitt vi vet är det första rapporten om trolig överföring av det nya viruset från person till person”, skriver forskargruppen från Jiangsuprovinsens smittskyddscentrum.
Innebär inte ökad risk för pandemi
Sedan det nya viruset upptäcktes i februari i år har 133 människor smittats, varav 43 dött av influensan. Men så länge viruset bara sprids från fåglar till människor finns ingen risk för en global smittspridning, en pandemi, som den så kallade svininfluensan under 2009.
De kinesiska forskarna understryker i sin rapport att de inte funnit att viruset kan allmänt överföras mellan människor.
Anders Tegnell, statsepidemiolog på Smittskyddsinstitutet, menar att den kinesiska studien inte betyder att risken för pandemi ökat. Det finns alltid extremfall.
– Vi vet om att det här viruset kan spridas på olika sätt. Det kan inträffa udda händelser. Det har hänt med andra virus, säger Anders Tegnell.
Långt framskridna planer för vaccin
Tegnell är imponerad över hur bra kineserna följer epidemins utveckling. Han tror att de kommer att kunna slå larm tidigt om H7N9 muterar så att det lätt kan spridas mellan människor.
Enligt Tegnell är det omöjligt att ange hur stor risken är för en pandemi, eftersom forskare aldrig kunnat studera hur det går till när virus som sprids mellan fåglar går över till människor.
– Vi har goda chanser att ha ett vaccin tillgängligt i så fall. Det finns redan idag ganska långt framskridna planer för en vaccinproduktion.
”Förtroende för att folk kan göra bra riskvärdering”
När den så kallade svininfluensan spreds över världen 2009, valde Sverige som ett av få länder att uppmana hela landets befolkning att vaccinera sig. Vaccinet hade en okänd biverkan, som ökade risken för för unga att drabbas av sjukdomen narkolepsi.
Statsepidemiolog Anders Tegnell hoppas att svenskarna inte kommer att vägra vaccinera sig om H7N9 skulle utvecklas till en pandemi.
– Jag har ett stort förtroende för att folk kan göra en väldigt bra riskvärdering när de ser risken med sjukdomen gentemot den säkert extremt lilla risken med vaccinet, säger Anders Tegnell.