Barn tvingas arbeta under svåra förhållanden i Kongo-Kinshasa för att utvinna kobolt. Foto: Amnesty

Fair Action: Inte troligt att företagen är omedvetna

Publicerad

En rapport från Amnesty International visar att det ofta ligger barnarbete bakom utvinningen av kobolt. Fair Action sätter ned foten mot enorma företag som hävdar att de inte var medvetna om detta. – Ryggmärsreaktionen från företagen är ofta att man inte visste om detta, det känns lite 90-tal, säger Charlie Aronsson, projektledare på föreningen Fair Action.

Kobolt är ett ämne som används i batterier i till exempel datorer och mobiltelefoner. 2014 beräknade UNICEF att omkring 40.000 barn arbetar i gruvor i södra Kongo-Kinshasa, många av dem där ämnet utvinns. De flesta företagen som Amnesty har pratat med vet antingen inte säkert var deras kobolt kommer ifrån, eller nekar till att de köper den därifrån. Men dessa förklaringar är inte tillräckliga för Charlie Aronsson på Fair Action.

– Det handlar inte om Gunnars däckfirma i Högdalen, det handlar om stora företag med resurser. Det är klart att de känner till att det finns allvarliga problem med utvinning av mineraler i delar av Afrika, säger han.

Illa nog att inte veta

Charlie Aronsson tycker att det räcker med att företagen är osäkra på varifrån de köper kobolt för att det ska vara illa.

–Jag ser det som osannolikt att de inte skulle veta att det förekommer risk för barnarbete i utvinning av till exempel kobolt, och om de inte vet det så är det för dåligt ändå. Det är ditt ansvar som producent att veta vad du använder i din produkt och var det kommer ifrån. Det är inte vårt, Amnestys eller journalisters uppdrag att säga det, det är ditt ansvar.

Men även om han anser att företagen har gjort fel, oavsett var i leverantörskedjan det kan ha skett, påminner han om konsumenternas ansvar.

– Så länge vi konsumenter och journalister accepterar det så kan de komma undan med att göra det. Ansvaret ligger förstås på företagen, men vi måste vara hårdare och inte bara köpa deras bortförklaringar, säger Charlie Aronsson.

Fåordiga svar från företagen

Samsung SDI, de som skapar batterierna för teknikbolaget, skickar ett kort mejl till SVT där de skriver att de inte köper sin kobolt från bolaget som köper in materialet från barnarbetare.

Även Sony väljer att mejla och skriver bland annat att de tar rapporten på allvar och håller på att undersöka frågan. Än så länge har de inte fått några självklara resultat som visar att kobolten de använder kommer från Kongo-Kinshasa, skriver de.

Apple har inte svarat över huvud taget.

Inget av företagen vill kommentera frågan ytterligare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.