• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Uppdrag gransknings Sophia Djiobaridis och Åke Wehrling. Foto: Sofia Sabel/SVT

Fängslades i Zambia under arbetet med reportaget

Uppdaterad
Publicerad

Uppdrag gransknings Sophia Djiobaridis och Åke Wehrling greps och arresterades i Zambia, under arbetet med reportaget om de försvunna biståndsmiljonerna.

Det var på valborgsmässoafton, den 30 april i år, som teamet greps av polis, anklagade för olaga intrång. Efter två dygn i häkte släpptes Sophia Djiobaridis och Åke Wehrling på fri fot, men utan pass och fotoutrustning.

– Vi har inte kunnat jobba och inte kunnat lämna landet. Det har varit väldigt pressande, sa reportern Sophia Djiobaridis då.

UG – Svenskt bistånd

Greps utanför chefens farm

Teamet besökte Zambia efter att från Sverige ha granskat hur det svenska biståndet till landet använts. Gripandet skedde när teamet tillsammans med den lokale reportern Charles Mafa sökte upp en farm som ägs av chefen för bondekooperativet ZNUF, Ndambo Ndambo. De framförde sitt önskemål om intervju utanför farmens grind till en vakt. Detta ledde till att polis kom till platsen och grep teamet, som först fördes till en lokal polisstation och senare till ett häkte där de satt inlåsta under två dygn.

– Ska jag vara ärlig är det nog de värsta dygnen jag har varit med om. Det fanns ingenting, inget ljus. Det var ett mörkt hål med kackerlackor, sa Sophia Djiobaridis då.

Målet avskrevs

Fallet hamnade hos riksåklagaren som kom fram till att det saknades grund för brottsmisstankarna. Det ledde till att målet avskrevs i domstol och att teamet efter en dryg vecka kunde lämna landet.

Av säkerhetsskäl blev de avrådda att åka tillbaka till Zambia. Istället blev det Janne Josefsson, Peter Bagge, Nils Hanson och Henrik Hjort som åkte ner för att slutföra jobbet.

– Jag tyckte att det var väldigt bra att Nils Hanson, vår ansvarige utgivare, bestämde sig för att det absolut ska göras klart, att vi inte ger oss. Han och de andra åkte dit och slutförde det. Det tyckte jag visar på en rejäl styrka från vår redaktion, säger Sophia Djiobaridis.

”Hade velat föra det i hamn”

Granskningen visar att omkring 30 miljoner kronor har försvunnit, pengar som skulle gå till fattiga bönder i Zambia. Istället misstänks de ha hamnat i fickorna på Ndambo Ndambo.

– Jag hade någonstans velat föra detta i hamn, såklart. Jag har tagit fram det här och det blev verkligen personligt. Jag hade både det incitamentet, plus att jag blir helt galen när jag ser att Sida-pengar missbrukas på det här sättet. Men det viktiga är att sanningen kommer fram, säger Sophia Djiobaridis.

Både ZNFU:s vd Ndambo Ndambo och ordföranden Evelyn Nguleka greps nyligen av polis, misstänkta för ekonomisk brottsliget.

I väntan på åtalsbeslut och en eventuell rättegång är de släppta mot borgen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Svenskt bistånd

Mer i ämnet