I veckor har SVT försökt få en intervju med ägaren Mohammed Al- Amoudi för att fråga hur det kan vara rimligt att ett bolag med ena handen ta emot skattebidrag för att klara klimatkrisen medan man med andra handen fortsätter att pumpa upp olja.
”Förstår att det väcker frågor”
Till sist skickar Al-Amoudis kommunikationschef i London ett skriftligt svar; ”Det är vår erfarenhet att det inte råder något motsatsförhållande mellan kommersiell lönsamhet och hållbar miljö så länge man har hjälp av en professionell företagsledning, vilket är vad vi har både i Preem och Svenska Petroleum Exploration.
Preem och Svenska Petroleum Exploration, SPE, ingår i en koncern med moderbolaget på Cypern. Koncernen ägs av saudiern Sheikh Mohammed al-Amoudi. Tre nyckelpersoner styr både Preem och oljeutvinningen i Elfenbenskusten. Det är Jason Milazzo som är ordförande i båda bolagen, och Richard Öhman och Petter Finn Holland som är styrelseledamöter.
– Jag kan förstå att detta väcker frågor, men på sikt är jag, Preem och vår ägare överens om att framtiden inte rymmer fossila bränslen. Just nu är det logiskt att utvinningen av tjockolja fortsätter eftersom det finns en efterfrågan, säger Preems kommunikationschef Danti Backteg till SVT.
Frikostiga stöd
Energimyndigheten har varit frikostiga i att stötta Preem som efter protester förra året gjorde en helomvändning och stoppade planerna på att bygga ut den fossila delen av sitt raffinaderi i Lysekil.
Nu ska Preem istället blir koldioxidneutralt till 2045 och satsar stort på att marknadsföra sin gröna profil. Trots att Preem ägs av en av världens rikaste män så fick Preem först 7,7 miljoner kronor för att undersöka om det går att pumpa ner koldioxid i havsbotten utanför Lysekil och sen 13 miljoner för att utveckla ett nytt biodrivmedel.
Klimatexperten: Ett dubbelspel
I ett skriftligt svar till SVT skriver Energimyndigheten att ” alla projekt och innovationer som påskyndar utvecklingen från fossilt till fossilfritt är viktigt att stötta på alla sätt” men anser inte att det är myndighetens ansvar att granska koncernens inblandning i oljeprospektering i Västafrika.
– Det är ett dubbelspel som inte går att acceptera med det planetära nödläge som vi har, säger klimatexperten och professor Johan Rockström, chef för Potsdam Institute i Tyskland. Han pekar på att de globala koldioxidutsläppen måste minska med 7-8 procent per år för att klara Parisavtalets ram.
– Då finns inget utrymme att pumpa upp ny olja i Elfenbenskusten, särskilt om man dessutom får klimatbidrag av svenska staten i samma koncern. Det enda ansvarsfulla är att lägga ner verksamheten. Just nu pågår en dramatisk omvandling av den energibranschen där det finns många vinnare men också förlorare, påpekar han.
”Många år framöver”
SPE har sitt huvudkontor i Stockholm men har också ett kontor i Abidjan i Elfenbenskusten.
Till SVT uppger man att företaget ska ha varit ute till försäljning men på sin hemsida skriver SPE om oljefälten i Elfenbenskusten att ”det ser mycket lovande ut under många år framöver”.
Fakta: Preem och oljan
Preem och Svenska Petroleum Exploration ingår båda i en koncern med moderbolaget, Moroncha Holdings, registrerat på Cypern.
SVT:s granskning visar att Svenska Petroleum Explorationpumpat upp totalt 12 miljoner fat olja de senaste fem redovisade åren. Bolaget har letat och/eller pumpat upp olja i Elfenbenskusten, Nigeria och Guinea Bissau. Så sent som i mars 2020 framgår av årsredovisningen att Svenska Petroleum Exploration utöver det letade efter möjligheter att pumpa upp olja i bland annat Kongo, Tanzania, Mozambiqueoch Latinamerika.
Koncernmoderbolaget på Cypern har inte lämnat någon årsredovisning till landets bolagsregister sedan 2016 och de svenska bolagen har bara redovisat till och med 2019. Men SVT:s granskning av bolagen i koncernstrukturen visar att pengar gått mellan det gemensamma koncernmoderbolaget och de båda delarna av koncernen i form av bland annat aktieägarlån.
VD för Svenska Petroleum uppger för SVT att aktieägarlånen är externa banklån och att Svenska Petroleum inte tagit emot aktieägartillskott, koncernbidrag eller aktieägarlån från koncernens gemensamma moderbolag på Cypern sedan 2006.
Enligt vd fattade bolaget i höstas beslut om att avbryta all oljeletning och expansion. Oljan i Elfenbenskusten ska man dock fortsätta pumpa upp.
Research: Kristina Lagerström, SVT Nyheter