Colombias president Juan Manuel Santos och Farcledaren Rodrigo Londono förenas i ett historiskt handslag efter att ha skrivit på fredsavtalet. Foto: TT

Farc och Colombia undertecknar historiskt fredsavtal

Uppdaterad
Publicerad

Colombias regering och Farcgerillan har undertecknat det historiska fredsavtalet som gör slut på ett halvsekel av blodiga strider.

President Juan Manuel Santos och Farcledaren Rodrigo Londono skrev under det 297 sidor långa fredsavtalet framför en folkmassa med 2.500 gäster, däribland Sveriges utrikesminister Margot Wallström, i staden Cartagena, skriver AP.

”En historisk dag inte bara för Colombia, utan för hela världen. Fredsavtalet har undertecknats”, twittrar utrikesminister Margot Wallström.

Fredsavtalet i Colombia

Man använde sig av en penna tillverkad av en kula, för att skriva under avtalet som gör slut på de långdragna striderna som orsakat hundratusentals människors död.

Tas bort från terrorlista

När avtalet var påskrivet utbröt ett högt jubel bland gästerna, som uppmanats att klä sig i vitt dagen till ära.

– Vi håller på att återfödas för att starta en ny era av försoning och fredsbyggande, sade Farc-ledaren Jiménez efter undertecknandet.

Innan ceremonin meddelade EU att de tar bort Farc från sin terrorlista, vilket innebär ett tillfälligt upphävande av EU:s sanktioner mot Farc.

FREDSAVTALET OCH INBÖRDESKRIGET I COLOMBIA

  • Huvudpunkterna i fredsavtalet mellan Farc-gerillan och regeringen:
  • Vapenvila och nedrustning: Avtal om detta slöts i juni. Farc ska flytta sina omkring 7 000 soldater till nedrustningsläger inrättade av FN.
  • Rättvisa för offer: Brott som begåtts under konflikten ska tas upp i specialdomstolar. Amnesti beviljas för lindrigare brott, men inte för massakrer, våldtäkt och tortyr.
  • Droghandel: 2014 gick Farc med på att stoppa narkotikaframställning i områden under deras kontroll. Regeringen lovade att hjälpa jordbrukare att försörja sig på lagliga grödor.
  • Rebeller i politiken: Farc blir nu ett politiskt parti och får tio platser i kongressen.
  • Jordreform: 2013 undertecknades ett avtal om att tillhandahålla mark, lån och bastjänster till den fattiga landsbygdsbefolkningen.
  • Ratificering: Fredsavtalet måste godkännas i folkomröstningen som ska hållas den 2 oktober.
  • De marxistiska gerillarörelserna Colombias revolutionära väpnade styrkor (Farc) och Nationella befrielsearmén (ELN) bildades 1964 sedan vänstern utestängts från det politiska systemet.
  • Olika vänsterrebellgrupper, högerpolitiska paramilitärer och knarkkarteller har dragits in i konflikten som rasat sedan dess. Uppskattningarna varierar men en statlig utredning har kommit fram till att omkring 220 000 människor, varav 80 procent civila, har dött i konflikten sedan 1959.
  • Samtalen mellan regeringen och landets största gerillagrupp Farc påbörjades i november 2012 och har bedrivits i Kubas huvudstad Havanna. Med ELN har man dock ännu inte fått fart på fredsförhandlingar.
  • Regeringen och Farc kom överens om ett fredsavtal den 25 augusti 2016.

Källor: Utrikespolitiska institutet, Folke Bernadotteakademin och AFP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fredsavtalet i Colombia

Mer i ämnet