Färre svenskar röker – men mer kan göras

Uppdaterad
Publicerad

Flera svenska röster ställer sig positiva till Nya Zeelands lagförslag – som på sikt kan innebära ett rökfritt land. Men samtidigt som allt färre svenskar röker så finns det fortfarande mycket kvar att göra.

– När man synar den svenska tobakspolitiken i sömmarna är den ganska lam, säger Hans Gilljam som är ordförande i Läkare mot tobak.

Under torsdagen presenterade Nya Zeelands hälsoministerie ett omfattande lagförslag för att kraftigt begränsa tillgången till cigaretter.

– Det är  positivt med länder som ligger i framkant och som banar väg för andra länder, säger Josefin Jonsson, enhetschef för tobaksprevention på Folkhälsomyndigheten.

Andelen svenskar som röker har halverats sedan 2006. Knappt sju procent av befolkningen röker dagligen. Men i vissa grupper är rökningen fortfarande utbredd, visar FHM:s statistik.

– I socioekonomiskt utsatta grupper som står utanför arbetsmarknaden eller har kortare utbildning ligger rökningen på tolv till tretton procent. Vi behöver jobba mer med riktade insatser.

Sverige är inget föregångsland

Hans Gilljam är professor emeritus vid Karolinska institutet och har forskat på tobaksprevention under många år. Han är inte överraskad över beskedet från Nya Zeeland och menar att om lagförslaget träder i kraft är det unikt i världen.

– Nya Zeeland är ett land som ligger i framkant vad gäller tobaksprevention och vad jag vet så finns inget land som har gjort något liknande, säger han.

Trots att allt färre personer röker i Sverige är vi inget föregångsland, menar han.

– I många länder är vi ett lågprisland vad gäller cigaretter. Skatten höjs, men väldigt försiktigt.

Skulle förmodligen inte gå  i Sverige

I Sverige har förbud mot rökning på allmänna platser utomhus och varningsbilder på cigarettpaketen införts på senare år. Men det finns vissa insatser som Sverige valt att inte införa. Till exempel neutrala cigarettpaket, alltså där paketen har samma färg och varumärkena tvingas använda samma typsnitt.

– Flera EU-länder har infört detta och man vet att det är en framgångsrik insats för att göra tobak mindre attraktivt, säger hon.

Får Nya Zeelands regering som de vill innebär det bland annat att antalet licensierade tobaksförsäljare begränsas till 500 från dagens 8 000 och att cigarettförpackningarna blir neutrala. Dessutom vill man att personer, födda 2008 eller senare, förbjuds att köpa cigaretter legalt. Ett förbud som inte är sannolikt i Sverige.

– Ska en så pass ingripande reglering genomföras behöver man vara överens  inom EU och det behöver finnas en politisk vilja, säger Josefin Jonsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.