Fascism, fascistisk hälsning Italien

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här samlas människor för en fascistisk manifestation. Foto: Francesco Benvenuti

Fascisthälsning inte längre helt olaglig i Italien

Uppdaterad
Publicerad

Så länge det inte finns en risk för att störa den allmänna ordningen, eller att fascistpartiet återuppstår, är det tillåtet att göra fascisthälsningen i Italien. Det beslutade landets högsta domstol under torsdagen.

I början av januari samlades hundratals svartklädda män i Rom och sträckte gemensamt upp händerna i den så kallade romerska hälsningen, i Sverige mer känd som Hitlerhälsningen. Händelsen väckte stor debatt i Italien, och flera röster väckte krav på att Italiens premiärminister Giorgia Meloni skulle ta avstånd från uttryck för fascism.

Men nu har historien tagit en annan vändning. Italiens högsta domstol bestämde på torsdagen att fascisthälsningen ska vara laglig att göra – så länge det inte finns risk för att våldsamheter bryter ut, eller att fascistpartiet återuppstår.

Beslutet innebär alltså i praktiken att fascisthälsningen blir tillåten vid manifestationer så som den i början av januari. Detta trots att manifestationen upplevdes som hotfull av boende i området. Uttryck för fascism förbjöds i Italien 1952.

HD: Skillnad på hur den utförs

Pietro Gaeta, en av domarna i högsta domstolen, säger till försvar för beslutet att det finns en skillnad i när och hur fascisthälsningen utförs.

– Det är skillnad på att 5 000 människor samlas och på fyra nostalgiska personer som samlats framför en gravsten och en av dem höjer sin arm, säger han enligt Corriere Della Sera.

Samtidigt säger Gaeta att det är uppenbart att fascisthälsningen är ”okänslig”.

Oppositionen: ”Känns som 1924”

Den nyfascistiska rörelsen Casapound, som låg bakom manifestationen i Rom, kallar domstolens beslut för en ”historisk seger”. Rörelsen, som har flera medlemmar dömda för våldsbrott, säger att manifestationen i januari var till för att hedra tre aktivister som mördades 1978. Manifestation genomförs årligen.

Partiledaren för det socialdemokratiska partiet, Elly Schlein, var efter manifestationen starkt kritisk.

– Januari 2024. Och det känns som 1924. Nyfascistiska organisationer borde förbjudas, skrev hon då.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.