Det är kolhydraten alfa-gal som genom ett fästingbett kan överföras till människor och orsaka allergi mot rött kött. Flera fall av köttallergi har nu rapporterats i New York, på Long Island och i Minnesota.
– Risken ökar generellt under sommaren då fler utsätts för fästingar, men det sprider sig även till fler orter. Jag är i New York nu och vi ser allt fler fall, säger Purvi Parikh, allergiläkare vid NYU Langone Medical Center, till USA Today.
Drabbade av köttallergi ökar
Tidigare fall av köttallergi har rapporterats i sydöstra USA, där fästingen ursprungligen påträffats, och siffrorna ökar.
– För fem år sedan hade vi omkring 50 patienter som smittats med alfa-gal. Nu är vi uppe i ungefär 200, säger Cosby Stone, forskarassistent inom allergi- och immunologi vid Vanderbilt universitet i Nashville, till National Geographic.
En annan forskare, Scott P. Commins, på Thurston research center vid universitetet i North Carolina (UNC), säger till USA Today att allergikliniken vid UNC har över 500 patienter med köttallergi.
Upptäcktes för åtta år sedan
I USA kallas fästingen Lone star tick, döpt efter sitt vita Texas-formade märke på ryggen. Sambandet mellan fästingen och köttallergi upptäcktes av amerikanska forskare för åtta år sedan, och 2013 inträffade ett genombrott då professor Marianne van Hages forskargrupp vid Karolinska institutet kunde visa att alfa-gal finns i fästingarnas mag- och tarmkanal.
Förutom i Sverige och USA har människor som fått köttallergi efter fästingbett rapporterats även i Asien, Afrika och Australien.
LÄS MER: Erica blev allergisk mot kött efter fästingbett
Cirka 300 drabbade i Sverige
Maria Starkhammar är överläkare vid Södersjukhuset och jobbar med den kliniska forskningen tillsammans med forskargruppen vid KI. Hon berättar att allt fler fall av köttallergi upptäcks. Vid Södersjukhuset i Stockholm har antalet patienter med köttallergi sedan 2013 ökat från ungefär 50 till 150. Och i Sverige finns totalt cirka 300 drabbade.
– Den här formen av köttallergi ger inga symptom från munhåla och svalg, och reaktionerna kommer flera timmar efter intag av kött. De vanligaste reaktionerna är nässelutslag och magproblem, men nära hälften får den svåraste sortens allergireaktion, anafylaxi (allergisk chock), säger Maria Starkhammar.
Blodgrupp kan påverka om du drabbas
Trots åtta år av forskning finns inget botemedel mot allergin. Något som forskarna dock kunnat se är att en viss typ av blodgrupp verkar vara extra motståndskraftig mot allergin.
– Nästan alla som har köttallergi har blodgrupp A eller 0. Det beror troligen på att alfa-gal liknar blodgrupp B-molekylen väldigt mycket, så om man tillhör den blodgruppen verkar man vara mer skyddad, säger Marianne van Hage, som driver forskningsgruppen vid KI.
Köttallergi
- Köttallergi orsakas av kolhydraten alfa-gal som finns i rött kött. Även processat kött, mejeriprodukter och gelatin innehåller alfa-gal. Alla köttallergiker får dock inte besvär av mejeriprodukter och rekommenderas då fortsätta inta dem i sin kost.
- 2009 upptäcktes sambandet mellan fästingbett och köttallergi hos människor.
- Alfa-gal finns inte naturligt hos människor, och när den överförs via ett fästingbett kan kroppen börja bilda antikroppar mot kolhydraten och allergi uppstår.
- Symptomen för köttallergi visar sig efter några timmar och är främst nässelutslag och magproblem, men även anafylaxi – en allergisk chock som kan vara livshotande om man inte får hjälp direkt.
- Den svenska forskningen har visat att alfa-gal finns i mag- och tarmkanalen hos lxodes ricinus, den fästingart som finns i Europa och är vanligast i Sverige, medan amerikanska forskare verkar se sambandet med den så kallade Lone star tick (amblyomma americanum). Båda arterna tillhör familjen hårda fästingar.