Ett och ett halvt år efter att en vit polisman riktade ett dödligt skott mot 18-årige Michael Brown i Ferguson, Missouri, och tusentals tog till gatorna i USA för att protestera mot polisens övervåld mot svarta amerikaner skulle stadens politiker klubba igenom ett förslag om reformer inom polisen och domstolarna. Men i sista stund beslutade sig kommunfullmäktige i Ferguson för att avfärda överenskommelsen som justitiedepartementet menar redan var godkänd av stadens förhandlare. Nu stämmer justitiedepartementet staden i ett försök att tvinga igenom förändringar.
– Vi har inget val, säger justitieminister Loretta Lynch.
Enligt stadens politiker kostar reformerna för mycket, men justitiedepartementet menar att man hade tagit hänsyn till kostnaderna i de långa förhandlingarna och att den slutgiltiga överenskommelsen var både rättvis och kostnadseffektiv.
– Man kan inte sätta en prislapp på grundlagsenligt polisarbete, sa Loretta Lynch och tillade att Fergusons invånare inte kan vänta på att få ett rättsväsende som skyddar deras rättigheter och ger dem trygghet.
Sköts till döds på gatan
Michael Brown var obeväpnad när han sköts till döds i augusti 2014 av polismannen Darren Wilson. Enligt Wilson gick 18-åringen mitt på gatan med en kamrat och smällde igen polismannens dörr när han försökte kliva ut ur sin bil och få Brown att gå åt sidan. Wilson hotade med att han skulle skjuta, men Brown ska ha lagt sin hand på polismannens vapen och sagt att han inte kommer våga.
Wilson ska då ha avfyrat två skott efter vilket Brown började springa, Wilson tog upp jakten på honom och sköt det dödande skottet när de stod tre meter från varandra. Wilson säger att han sköt för att han kände sig hotad och fruktade för sitt liv, men tusentals amerikaner menade att polismannen sköt för att Brown var svart och gick ut på gatorna för att protestera mot rasism inom polisen.
”Rutinmässig rasism”
Enligt Lynch är Fergusonpolisens kränkningar av svarta medborgare både flagranta och rutinmässiga. En utredning som justitiedepartementet lät göra i början av 2015 visade att 93 procent av alla gripna i staden var svarta. I de fall där våld använts av polis har det nästan uteslutande varit mot svarta amerikaner och det var bara svarta amerikaner som hade blivit bitna av polisens hundar. Utredarna upptäckte också flera fall av rasistiska kommentarer gjorda av Fergusons poliser.
Loretta Lynch hoppas att stämningen nu ska tvinga fram reformer i staden.
– Vi har för avsikt att aggressivt gå vidare med fallet och jag tvivlar inte på att vi kommer att segra, säger hon.
”Rättegång kostar mindre än reformerna”
Men stadens politiker menar att det förslag man kom överens om – med bland annat löneförhöjningar, nya utbildningar och enheter – skulle ha lett till skattehöjningar och att man inte behöver en överenskommelse för att gå vidare med de förändringar man redan satt igång.
–Vi hoppas att justitiedepartementet är villigt att fortsätta förhandla med oss, men om det här går till rätten kommer det inte vara på grund av Ferguson, säger Wesley Bell till New York Times.
Den kommande stämningen kan bli kostsam för Ferguson och dess 21.000 invånare, men borgmästaren James Knowles säger att rättegångskostnaderna ändå kommer bli mindre än kostnaderna för att genomföra reformerna.