Människor driver runt i båtar på Andamansjön utanför Indonesien, Thailand, Malaysia och Burma.

Filippinerna överväger att ta emot båtmigranter

Uppdaterad
Publicerad

Filippinerna öppnar för att eventuellt ta emot de migranter som driver omkring i båtar på Andamansjön efter att varken Thailand, Indonesien eller Malaysia låter dem komma i land.

FN uppskattar att mellan 4000 och 6000 personer, både män, kvinnor och barn, befinner sig på båtar i Andamansjön. Många tillhör den muslimska minoriteten rohingya som flyr förtryck och förföljelse i Burma, andra flyr fattigdom i Bangladesh.

Inget land vill ta emot

Inget av de närliggande länderna Thailand, Indonesien eller Malaysia vill ta emot flyktingarna, trots internationella påtryckningar, och uppmaningar från FN. Migranterna har istället lämnats till havs, ofta övergivna av de människosmugglare som tog dit dem. Många har blivit sjuka, och driver omkring utan mat eller skydd från den skarpa solen.

Kan komma att ta emot asylsökanden

Filippinerna har – i motsats till Indonesien, Thailand och Malaysia – skrivit på FNs flyktingkonvention. Charles Jose, talesperson för landets utrikesdepartement, sa på tisdagen att landet har en plikt att ta emot flyktingarna, rapporterar AFP.

I nuläget är det få av de så kallade ”båtmigranterna” som kommer till Filippinerna eftersom landet inte ligger i anslutning till Andamansjön, men uttalandet har väckt hopp om en lösning på den akuta krisen enligt The Guardian.

– Det är ett hoppfullt tecken. Vi hoppas att även andra länder i regionen kommer att anstränga sig mer, säger Joe Lowry talesperson för IOM (International Organization for Migration).

Inga konkreta förslag

Men hur ett eventuellt mottagande skulle se ut är i dagsläget oklart.

– Vi kan inte säga något i detalj än. Vi har inte kommit till den punkten än. Det vi pratar om nu rör vår policy kring frågan, säger Charles Jose, till AFP.

Landets justitieminister Leila de Lima har tidigare sagt att de som verkligen är asylsökande måste skiljas ut från ”de som endast söker en bättre tillvaro” innan de kan tas emot- en process som kan komma att ta lång tid, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.