Finland och Sverige övar med Nato i Norge

Uppdaterad
Publicerad

I både Sverige och Finland höjs allt fler röster för att länderna så fort som möjligt ska ansöka om medlemskap i försvarsalliansen Nato. Men samtidigt som Nato håller en stor militärövning i Norge har det i uppstått en diskussion om hur den finländske presidenten ser på riskerna med ett medlemskap.

Den norskledda övningen Cold Response pågår i Nordnorge, och både svensk och finsk personal deltar i övningen, trots att inget av länderna är medlemmar i försvarsalliansen. 35 000 militärer och annan personal från 28 länder deltar i övningen, därav 1 600 från Sverige. Flera av de finska soldaterna ingår som delar i det svenska förbandet.

– För Finlands del handar det om att bygga upp bilaterala relationer med Norge samt att öva med Sverige, säger SVT:s finlandskorrespondent Liselott Lindström, som bevakar övningen på plats, i Morgonstudion

En intervju som Financial Times gjorde med Finlands president Sauli Niinistö väckte stor uppmärksamhet i helgen då Niinistö påstods ha sagt att ett finskt Natomedlemskap skulle kunna göra att de säkerhetspolitiska riskerna i Europa eskalerar ytterligare. Efteråt försökte Niinistö förtydliga, bland annat på Twitter, att tidningen tolkat honom fel.

”Flera scenarier”

– Det han sade sig mena är att det finns flera säkerhetsscenarier som Finland baserar sitt beslut om att gå med i Nato eller inte på. Ett av dem är den säkerhetspolitiska situationen i Europa eskalerar ytterligare, säger Liselott Lindström.

Opinionen i Finland har svängt och blivit betydligt mer positiv till ett Nato-medlemskap sedan Ryssland invaderade Ukraina. 62 procent vill att Finland ska ansöka om att gå med i försvarsalliansen.

– Det svängde i princip över en natt och beror på den osäkerhet som invasionen i Ukraina spritt bland finländarna. Alternativet till Nato skulle vara ett fördjupat samarbete med Sverige och ett bilateralt försvarsavtal med USA, säger Liselott Persson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.