En panda sitter på marken och tuggar på bambu, omgiven av gröna bambuskott. Den har en avslappnad hållning och är delvis täckt av vegetation. Bakgrunden är grå och naturlik, vilket ger en inblick i pandans livsmiljö.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Finland fick leasa pandorna Pyry och Lumi från Kina för snart sju år sen. Men de blev för dyra och nu ska de hem igen, trots att Kina kan tolka det finska svaret på kinesisk diplomati som ovänligt. Foto: SVT

Finland vill lämna tillbaka kinesiska pandor – är för dyra

Publicerad

Finland fick hyra pandorna Lumi and Pyry till djurparken i Etseri. Men nu tycker Finland att de blivit för dyra och vill lämna tillbaka dem.

Pandor har historiskt skickats fram och tillbaka som diplomatiska spelpjäser. Och att lämna tillbaka dem kan vara problematiskt.

– Pandan är ett heligt djur i Kina och det anses vara en ovänlig handling att lämna tillbaka pandor, säger Börje Ljunggren, som är Kinakännare vid Utrikespolitiska institutet.

Men Finland tror inte att det kommer att skada relationerna, säger SVT:s korrespondent Liselott Lindström som befinner sig i huvudstaden Helsingfors.

– Experter här säger att det inte är en diplomatisk kris eller att det sätter Finland i en dålig dager. Det här är inget direkt politiskt ställningstagande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.