Magnus Swanljung, politisk reporter på Svenska Yle, om Rysslands vilja att ändra havsgränsen mot Finland och Litauen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur har det finländska samhället påverkats av Rysslands provokationer? Yles Magnus Swanljung berättar mer. Foto: SVT

Finländare oroade över ryska gränsplaner: ”Väcker historiska minnen”

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland vill ensidigt expandera sin havsgräns mot Finland och Litauen, enligt uppgifter från ryska medier. I Finland tonar politikerna ner allvaret, men befolkningen oroar sig.

– I någon mening har Ryssland lyckats med sitt uppsåt att skapa oro i samhället, säger Magnus Swanljung politisk redaktör på svenska Yle.

Ryssland vill ändra havsgränserna till Finland och Litauen. Det hade inneburit att hav som nu är finska och litauiska hade definierats som ryska. Uppgifterna kommer från The Moscow Times som hänvisar till ett utkast till ett regeringsdokument. Senare raderades dokumentet.

Enligt Magnus Swanljung är den normala finska reaktionen vid en provokation att inte låta sig provoceras. Det är en inställning alla politiker, inklusive presidenten, anammat.

– Alexander Stubb har sagt som han brukar göra: 'lugna puckar', säger Magnus Swanljung.

Klassisk rysk taktik

Överstelöjtnant Joakim Paasikivi tror att utspelet från Ryssland är ett typ av test. Och det är något som Ryssland utnyttjat tidigare på gränsen till Estland och på ockuperat område i Georgien.

– Där flyttade man staket fysiskt under natten för att utbreda territoriet, säger Paasikivi och fortsätter:

– Man vill framförallt skapa osäkerhet. Det finns inga papper på vad man har för gräns. Den osäkra situationen skapar reaktioner som man kan titta på och sedan bestämma sig för vad man ska trycka på härnäst.

Oro bland befolkningen

Även om finska politiker har manat till lugn har det inte helt och hållet fungerat. Befolkningen har blivit oroade av utspelet.

– När ett fientligt grannland vill flytta på gränser låter det inte särskilt bra. Det väcker historiska minnen, säger Swanljung

Den finska samhällsdebatten har även förändrats, hör mer i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.