• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: TT

Fler delstater röstar om legalisering

Uppdaterad
Publicerad

Amerikanernas attityd till cannabis har ändrats drastiskt de senaste åren och i både Colorado och Washington är nu drogen legaliserad. Samtidigt anser en majoritet av amerikanerna att resten av landets delstater bör gå samma väg.

Colorado var först ut och Washington kom tätt efter, och om bara en vacka röstar medborgarna i Alaska och Oregon om man ska gå en liknande väg och reglera försäljning, bruk och tillverkning av cannabis på samma sätt som man gör med med tobak och alkohol.

Dessutom satsar marijuana-industrin på folkomröstningar om legalisering i sex olika delstater i samband med presidentvalet 2016. 

Cannabis-legalisering i USA

I samband med mellanårsvalet den 4 novemeber kommer också medborgarna i Florida att rösta om medicinsk marijuana ska tillåtas eller inte. I dag är just den medicinska varianten laglig i 23 delstater plus Washington D.C.

Ändå olagligt

Men trots detta är cannabis fortfarande en olaglig drog på federal nivå och det var länge oklart hur Vita Huset skulle reagera på folkomröstningarna i Colorado och Washington.

Efter tio månaders tystnad gjorde dock justitieminister Eric Holder sommaren 2013 ett uttalande där han förklarade att de federala myndigheterna inte skulle utmana delstaternas omröstningar, men att man skulle följa dem noga.

President Barack Obama var också han länge tyst i frågan, men tog bladet från munnen i en uppmärksammad intervju i The New Yorker i januari i år.

Där sade han bland annat att han ansåg att cannabis inte är farligare än alkohol och att det främst är fattiga och afroamerikaner som straffas för bruket, trots att drogen används av människor i hela samhället – även av dem som skriver lagarna.

Presidenten sade också att legaliseringarna i Colorado och Washington bör få vara kvar.

New York Times vill legalisera

En annan milstolpe för den amerikanska cannabis-lobbyn inträffade i somras då New York Times ledarsida officiellt tog ställning för en legalisering av cannabis. Bland annat menade man att USA:s krig mot narkotikan har kommit till vägs ände eftersom det dels kostat enorma summor utan att minska droganvändningen, och dels oproportionerligt drabbat minoriteter, som oftare fängslas för cannabisrelaterade brott.

Hösten 2013 visade opinionsinstitutet Gallup första gången att en majoritet av amerikanerna är för en lagalisering av drogen. 58 procent var positiva. Första gången frågan ställdes, 1969, var samma siffra 12 procent.

Politiskt är stödet för en legalisering klart högre bland demokrater och oberoende än hos republikaner. Omkring 40 procent av USA:s vuxna befolkning har någon gång provat cannabis.

Läs också: Så har legaliseringen påverkat Colorado.

Missa inte: Korrespondenterna i kväll kl 20.00 om lagaliseringen av cannabis i Colorado.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Cannabis-legalisering i USA

Mer i ämnet