Två tyska poliser står vid avspärrningsband efter attack i staden Solingen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En 15-åring har gripits efter knivattacken i Solingen i Tyskland, polisen utreder kopplingar till dådet. Foto: Roberto Pfeil/AFP

Flera döda efter knivdåd på festival i Tyskland – tre gripna

Uppdaterad
Publicerad

Tre personer dödades och fem skadades allvarligt när en knivbeväpnad man gick till attack mot festivaldeltagare i tyska Solingen på fredagskvällen.

Den misstänkta gärningsmannen greps sent på lördagen och erkänner brott, uppger polisen.

Strax innan klockan 22 under en stadsfestival i staden Solingen började en ensam gärningsman med kniv plötsligt attackera deltagarna.

Två män, 67 respektive 57 år gamla, och en 56-årig kvinna dog enligt polisen. Dessutom skadades åtta, varav fem allvarligt,

– Gärningsmannen högg människor urskillningslöst med en kniv, säger kommissarie Sascha Kresta till Bild.

Tre gripna – en har erkänt

Enligt vittnen flydde mannen från gärningsplatsen, ett marknadstorg känt som Fronhof. Polisen inledde ett omfattande sökarbete med både helikopter och specialstyrkor.

Närmare midnatt på lördagen kom uppgifterna att tysk polis omhändertagit den man som misstänks ha utfört attacken, säger Herbert Reul, inrikesminister i förbundslandet Nordrhein-Westfalen i västra Tyskland.

Enligt uppgifter till Der Spiegel ska mannen ha överlämnat sig själv till en patrull vid en polisbil. Den misstänkte är en 26-årig asylsökande från Syrien.

Den 26-åriga mannen kom till Tyskland i december 2022. Han erkände brottet i polisförvar efter att själv ha överlämnat sig, skriver polisen i ett pressmeddelande på söndagen.

– Jag är den ni letar efter, ska han ha sagt.

Tidigare under dagen greps en 15-åring misstänkt för att ha känt till den planerade attacken utan att ha informerat myndigheterna, enligt AP. Några timmar senare greps även en andra person. Detta efter att polisen stormat ett asylboende i närheten av brottsplatsen, skriver Tagesschau. De två personerna misstänkts inte ha utfört själva dådet.

IS kan vara bakom

Terrorgruppen IS har tagit på sig dådet. En eventuell koppling till dem utreds av polisen, enligt uppgifter till Bild. Man utreder även huruvida den 26-årige man som erkänt dådet är medlem eller på andra sätt knuten till IS.

Festivalen som markerar Solingens 650-årsjubileum började på fredagen och skulle pågå till och med söndag – men stängdes ner av arrangören strax efter händelsen.

Se SVT Nyheters sändning om händelsen här.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”En knivbeväpnad man har gått till attack” – Hör SVT:s Europakorrespondent på plats i Tyskland. Foto: Gianni Gattus

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.