Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: TT, SVT

Flera drönarlarm i Norge – säkerhetspolisen håller pressträff

Uppdaterad
Publicerad

Nattens drönarlarm vid Fleslands flygplats i Norge är det senaste i raden som har inkommit i landet under de senaste veckorna.

Enligt den norska säkerhetspolisen står man fast vid bilden av att det finns ett förhöjt säkerhetshot från Ryssland.

– Vi bedömer att sabotagerisken mot Norge är mer reell nu än före kriget, säger Hedvid Moe, assisterande chef för PST, på en presskonferens.

Flera drönarobservationer har under de senaste veckorna gjorts på olika platser i Norge. Gemensamt är att de har inträffat i närheten av skyddsobjekt eller annan försvarskritisk eller känslig infrastruktur. Nu tar säkerhetspolisen över utredningarna.

– Vi bedömer att det är viktigt att utredningarna koordineras och samlas hos oss i nära samarbete med polisdistrikten, säger Hedvid Moe, assisterande chef för PST.

Bara en halvtimme efter att de första rapporterna tidigt på onsdagsmorgonen inkom om drönaraktivitet vid Fleslands flygplats i Bergen fick polisen även in en anmälan om en eventuell observation av en drönare i området kring Haakongsvern millitärstation.

Så sent som i söndags stängde norska flygmyndigheten Avinor luftrummet över flygplatserna i Stavanger och Haugesund efter drönarlarm.

”Ny säkerhetspolitisk situation”

Under torsdagen larmades även polisen om att en misstänkt drönare setts vid ett gasverk i Tysvær kommun i sydvästra Norge.

– Det är en ny säkerhetspolitisk situation. Vi har gått igenom vår nukleära beredskap från A till Ö, säger Norges statsminister Gahr Støre, enligt NRK, rapporterar TT.

Fyra ryska medborgare, tre män och en kvinna, sitter häktade efter att ha fotograferat skyddsobjekt. Det handlar om tre män och en kvinna som stoppades i en kontroll i Mosjøen så sent som den 11 oktober, rapporterar TT.

Enligt polisen bar de med sig utrustning för fotografering och hade tagit ett omfattande antal bilder. De fyra säger själva att de är turister.

– De sista månaderna har vi sett en klar ökning av drönaraktivitet kring bland annat olja- och gasverk samt kritisk infrastruktur. Riksadvokaten har därför beslutat att PST ska ha ett övergripande ansvar för utredningarna av drönaraktiviteterna, säger Hedvid Moe som betonar att det är olagligt för ryska medborgare att flyga drönare i Norge.

Ytterligare rysk medborgare häktad

En 47-årig man med ryskt och brittiskt medborgarskap har nu häktats efter att han i måndags greps i norska Hammerfest misstänkt för brott mot sanktionslagen för att ha flugit en drönare på norskt territorium på Svalbard, meddelar polisåklagare Anja Mikkelsen Indbjør, enligt Barents Observer. Barents Observer gör också gällande att mannen är son till en rysk affärsman som uppges vara nära allierad till president Vladimir Putin.

– Svalbard och Nordnorge har över tid varit viktigare för Ryssland. Men det är ännu viktigare nu när spänningarna stiger. Bland annat på grund av det när läget till den ryska gränsen, säger Hedvid Moe.

I två tidigare fall har ryska medborgare gripits i Norge misstänkta för att ha använt drönare för att fotografera bland annat flygplatsmiljöer och militära helikoptrar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flygplatsen i Tromsö är en av de platser där ryska medborgare gripits misstänkt för olovlig drönarflygning. Foto: NRK

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.