Arkivbild. Qatars emir Tamim bin Hamad al-Thani skakar hand med USA:s försvarsminister Jim Mattis vid ett möte i april. Foto: Jonathan Ernst/AP/TT

Qatar i diplomatisk kris med grannarna

Uppdaterad
Publicerad

Qatar anklagas för att stödja terrorism – och isoleras nu av sina grannländer. Egypten, Saudiarabien, Förenade Arabemiraten, Bahrain och Jemen bryter de diplomatiska relationerna. Etihad Airways ställer in alla flygningar till och från Qatar.

Motiveringarna bakom avståndstagandet är likartade – det handlar om rädsla för terrorism och extremism.

Egypten anklagar Qatar för att stödja Muslimska brödraskapet, som egyptiska myndigheter anser vara en terrorgrupp. Enligt Egyptens utrikesminister kommer hamnar och flygplatser att stängas för transporter från Qatar, med hänvisning till ”nationell säkerhet”.

”Finansierar terrorism”

Saudiarabien anser att beslutet är nödvändigt för att skydda kungadömet från terrorism och extremism, enligt landets statliga nyhetsbyrå. Landet kommer att stänga gränsen mot grannlandet.

Beslutet kommer efter ”grova överträdelser från myndigheter i Qatar”, enligt uttalandet från saudierna.

Förenade Arabemiraten ger diplomater från Qatar 48 timmar på sig att lämna landet, och anklagar Qatar för att underminera stabiliteten i regionen. Bakgrunden är Qatars stöd och finansiering av ”terrorister, extremister och sekteristiska organisationer”.

Det statsägda emiratiska flygbolaget Etihad Airways ställer in alla flygningar till och från Qatars huvudstad Doha från tisdag. Den sista flighten från Abu Dhabi till Doha avgår 02:45 på tisdagsmorgonen, lokal tid, meddelar flygbolaget.

Allians bryts

Bahrain säger att kungadömet bryter med Qatar för att landet ”stör säkerheten och stabiliteten i Bahrain och lägger sig i interna angelägenheter”.

Det krigshärjade Jemens internationellt erkända regering bryter också de diplomatiska relationerna, enligt den statliga nyhetsbyrån Saba. Det jemenitiska styret anklagar Qatar för att samarbeta med de Iranstödda Huthirebellerna, som deltar i inbördeskriget i landet.

Även den saudiledda alliansen i konflikten i Jemen bryter med Qatar. I alliansen – som har aktivt stöd av USA – har Bahrain, Kuwait, Qatar, Förenade Arabemiraten, Egypten, Jordanien, Marocko och Sudan ingått.

Beslutet togs eftersom Qatar stöttar terrororganisationer i Jemen, inklusive IS och al-Qaida, enligt den saudiska statliga nyhetsbyrån.

Styret i Qatar har under många år anklagats för att stötta terrorism. De senaste veckorna har direkta anklagelser förts fram i rapportering i amerikanska medier. Personer från Qatar har bland annat pekats ut av amerikanska finansdepartementet för att finansiera terrorism.

Qatar: Omotiverat

Det qatariska utrikesdepartementet beklagar grannländernas beslut att bryta de diplomatiska förbindelserna.

”Åtgärderna är omotiverade och grundar sig i påståenden och anklagelser som inte baseras på fakta”, meddelar Qatar, enligt tv-kanalen al-Jazeera, vars huvudkontor ligger i landet.

”Uppviglingskampanjen baseras på lögner som gränsar till rena påhitt”, fortsätter det qatariska utrikesdepartementet, som anser att landet är utsatt för en komplott.

Qatar Airways uppger att man ställer in alla flygningar till Saudiarabien.

Fakta: Qatar

Stat och emirat på Arabiska halvöns östkust, med landgräns mot Saudiarabien i söder. Huvudstaden Doha har drygt 500.000 invånare.

Statsöverhuvud är emiren Tamim bin Hamad al-Thani, som har all makt. Politiska partier är förbjudna och det finns inget parlament. Oljeproduktion står för en stor del av landets BNP.

Statsreligion är islam. Den dominerande inriktningen är wahhabismen, en sträng form av den hanbalitiska rättsskolan, i sin tur en av fyra stora sunnitiska rättsskolor.

Andelen shiamuslimer beräknas till mellan 5 och 15 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.