Porträtt av George Floyd/Demonstranter på plats utanför rättegången Foto: SCOTT OLSON/KEREM YUCEL/AFP/TT

Vittnet i rätten: ”Ber om ursäkt för att jag inte gjorde mer”

Uppdaterad
Publicerad

Under dag två i rättegången mot Derek Chauvin, polismannen som står åtalad för att ha orsakat George Floyds död, spelades filmen på ingripandet upp flera gånger.

18-åriga Darnella Frazier, som höll i kameran, var på plats med sin kusin när polisen grep Floyd.

– Jag ber om ursäkt till George Floyd för att jag inte gjorde mer, säger Darnella Frazier.

Under den andra dagen av rättegången mot polismannen Derek Chauvin, som står åtalad för att ha kvävt George Floyd, kallade åklagaren fram några av de vittnen som stod vid gatukanten och följde polisingripandet.

Ett av vittnena är 18-åriga Darnella Frazier. Hon höll i kameran och spelade in den film som skulle komma att spridas över hela världen där Floyd hörs pressa fram orden ”jag kan inte andas”.

”Verkade rädd”

I rättegångssalen i Minneapolis berättade hon om hur hon sett George Floyd inne i matbutiken där han anklagades för att ha försökt använda en falsk 20-dollarsedel. Hon var själv i butiken med sin 9-åriga kusin och såg sedan poliserna gripa George Floyd. När hon berättar om hur han verkade rädd och bad för sitt liv brister hon ut i gråt.

– Jag ber om ursäkt till George Floyd för att jag inte gjorde mer, säger Darnella Frazier.

Filmen på Floyds död har spelats flera gånger under dagen. Flera vittnen har berättat om att Chauvin inte tog bort sitt knä från Floyds hals, trots att både folk omkring och Floyd själv vädjat om att sluta.

Nekar till brott

Derek Chauvin, som arbetat som polis i 19 år, nekar till brott och säger att han ”gjorde det han tränats att göra”. Han advokater har uppgivit att polismannen blev distraherad i sitt ”omhändertagande” av George Floyd av arga förbipasserande.

Försvaret väntas även trycka på att Floyd led av en hjärtsjukdom och hade fentanyl och amfetamin i kroppen. Det väntas ta minst två veckor tills försvaret kan kalla sina egna vittnen i rättegången som kan pågå i upp till sex veckor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.