• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Här tror man att planet har störtat. Foto: TT

Flygplan med 116 ombord tros ha kraschat på väg till Algeriet

Uppdaterad
Publicerad

Ett algerisk passagerarflygplan har störtat på väg från Burkina Faso till Algeriet. Ombord fanns 116 människor – av dem var 50 fransmän. Kontakten bröts över norra Mali, som samma natt drabbades av en sandstorm.

Flight AH5017 störtade på väg från Burkina Fasos huvudstad Ouagadougou till Algeriets huvudstad Alger, uppger en källa till nyhetsbyrån Reuters:

– Jag kan bekräfta att det har kraschat.

Flygplanet – en McDonnell Douglas MD-83 – lyfte vid kvart i ett-tiden under natten till torsdag, lokal tid, enligt Flightradar24. Strax efter klockan halv två bad piloterna om att få ändra kurs på grund av ett oväder, uppger Burkino Fasos transportminister Jean Bertin Ouedraogo.

Fransmän ombord

Några minuter senare – när flygplanet befann sig över norra Mali – bröts kontakten med flygplanet.

Enligt uppgifter fanns 116 människor ombord – 110 passagerare och sex besättningsmän. Frankrikes transportminister Thierry Mariani säger att 51 av dem var franska medborgare, skriver Reuters.

Frankrike har skickat upp två stridsflygplan stationerade i regionen för att hjälpa till i sökandet efter AH5017. Enligt Malis president Ibrahim Boubacar Keita har vraket siktats i den norra delen av landet.

En diplomat i Malis huvudstad Bamako säger till Reuters att det området drabbades av en kraftig sandstorm under natten.

Sand svårupptäckt

Hans Kjäll, flygsäkerhetsanalytiker, säger till TT att Air Algérie räknas som ett relativt säkert flygbolag. MD-83 är dessutom en modern flygplanstyp som är utrustad med en väderradar för att undvika oväder. Åskmoln syns som röda fläckar på en skärm – men utrustningen har däremot svårare att upptäcka en sandstorm:

– En utbredd sandstorm där stoftet har förts högt upp av åskmoln kan få samma effekt som vulkanaska, som skadar fläkt- och turbinblad i motorerna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.