Flyktingfrågan påverkar väljarna

Publicerad
Analys ·

Högerpopulisterna i Tyskland går framåt i ännu ett delstatsval, nu i huvudstaden Berlin.

Ingrid Thörnqvist

Utrikesredaktör

Frågan om flyktingpolitiken påverkar väljarna och ger en tydlig fingervisning om att partiet Alternativ för Tyskland kan att lyckas även på riksnivå.

Med bara ett år kvar till nästa tyska förbundsdagsval ser alla med stor nyfikenhet på delstatsvalet i Berlin i dag. De två stora partierna, Socialdemokraterna och Kristdemokraterna ,som regerat tillsammans i Berlin de senaste fem åren, har tappat stöd till det högerpopulistiska partiet Alternativ för Tyskland, AFD.

AFD får cirka tolv procent av väljarstödet och tar sig nu in i sitt tionde delstatsparlament och väntas nå framgångar på riksnivå.

Stabila prognoser

Tysk tv:s prognoser, som alltid kommer punktligt klockan 18, brukar vara stabila. Nu visar siffrorna att Socialdemokraterna, SPD, fortsätter att vara största parti men gör ett historiskt dåligt resultat i det traditionellt röda Berlin.

SPD tappar drygt fem procentenheter och det gör även Kristdemokraterna, CDU. Piratpartiet tappar sin plats i Berlins senat, många piratpartister gick till högerpopulisterna, AFD.

Äldre röstar på AFD

Nyligen blev förbundskansler Angela Merkels regeringsparti, CDU, sensationellt omsprunget av AFD i delstatsvalet i Mecklenburg-Vorpommern. Det var ett hårt slag för Merkel som dock fortsatt att försvara sin hållning.

Ännu har hon dock inte deklarerat om hon kommer att ställa upp i nästa förbundsdagsval i september nästa år.

Valanalyserna visar att det är de äldre väljarna som röstat på AFD och att den största väljarflykten skett från CDU.

Berlin fortfarande delat

Men siffrorna visar också att Berlin fortfarande är en delad stad, trots att det snart gått 27 år sedan Berlinmuren föll. CDU tappade över åtta procentenheter i västra delen av staden och socialdemokraterna tappade närapå lika mycket i östra Berlin, där AFD fick över 15 procent av rösterna. I västdelen av staden fick Alternativ för Tyskland ca tio procent av väljarnas stöd.

Berlin fortsatt rött

Den sittande borgmästaren, Michael Müller, SPD, kommer att sitta kvar i ytterligare en mandatperiod och nu vidtar utdragna samtal om vem som ska få vara med att regera. Två koalitionspartier behövs för att nå majoritet. De Gröna kommer troligen att vara en partner. Vänsterpartiet, die Linke, som gick fram i dagens val, kan bli den tredje medspelaren.

Den utdragna striden om en storflygplats i Berlin har fått väljarna att surna till och det finns även mycket missnöje om förfallna skolor, höga hyror och hur de lokala myndigheterna skött flyktingfrågan.

Tryck på Merkel

Berlinvalet och CDU:s motgångar ökar ytterligare trycket på förbundskansler Angela Merkel, som angrips framförallt från systerpartiet CSU och dess regeringschef, Horst Seehofer.

Hon får nu en liten andningspaus fram till maj nästa år, då Tysklands mest folkrika delstat, Nordrhein-Westfalen med 17 miljoner invånare, kommer att hålla sitt val.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.