Flyktingströmmar från blodigt Libyen

Uppdaterad
Publicerad

Sedan i måndags har 30.000 egyptier och tunisier flytt våldets Libyen och FN väntar sig att tiotusentals fler lämnar landet inom kort.

Eftersom Libyen inte har skrivit under flyktingkonventionen och inte har något asylsystem – och dessutom sagt upp samarbetet med FN:s flyktingorgan UNHCR:s kontor är det svårt för organisationen att verka där.

-Vi har kvar personal men vi har bara tillstånd att jobba med att hitta kvotplatser för flyktingar i andra länder, säger Hanne Mathisen, talesperson för UNHCR:s nordiska kontor.

Jätterädda

Den största gruppen flyktingar inne i Libyen består av palestinier följt av irakier, eritreaner, sudaneser och somalier. De fanns där redan före upproret. Utöver dem finns 3.000 asylsökande som registrerat sig på UNHCR:s kontor i Tripoli.

-Vi är bekymrade. Det finns fler än 8.000 flyktingar inne i Libyen och utlänningar har det tufft där – i synnerhet nu eftersom Kadaffi anklagat utlänningar för att iscensätta upproret, säger Mathisen.

-De är jätterädda, de vågar inte gå ut och de har inte mat längre.

Tältläger

UNCHR samarbetar med myndigheterna i grannlandet Tunisien, dit medicin och material för att bygga ett tältläger nu kommer att flygas. I Tunisien finns också FN:s organ för migration IOM som vittnar om att närmare 15.000 tunisier och lika många egyptier passerat gränserna i öst och väst.

-De ökar för varje dag som går. Vi väntar oss tiotusentals fler, sade IOM:s talesperson Jean-Phillippe Chauzy till AFP.

Flyktingar uppges också ha börjat ta sig till Niger i sydväst.

Mammutinsats

Tusentals utlänningar från andra länder håller på att på egen hand ta sig ut ur Libyen eller evakueras av sina regeringar. EU bad på torsdagen om hjälp för att undsätta cirka 10.000 medborgare sjövägen.

Asiatiska länder förberedde en ”mammutevakuering” av över 100.000 personer, många gästarbetare. Och Sydkorea uppgav på torsdagen att ett krigsfartyg, som deltog i en piratinsats utanför Somalia, fått order att sätta kurs mot Libyen för att undsätta omkring 1.400 sydkoreaner.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.