anifestation med tända ljus på Sergels torg i centrala Stockholm, på årsdagen av flyktingkatastrofen utanför Lampedusa. 369 människor, de flesta eritreaner, dog när det började brinna på deras båt och den sjönk utanför Italiens kust nära Lampedusa. Foto: TT

Ett år efter Lampedusa – i dag hölls ljusmanifestation

Uppdaterad
Publicerad

I dag är det ett år sedan ett fartyg kapsejsade utanför den italienska ön Lampedusa, en katastrof som skördade 368 människoliv. Men förra årets tragedi är bara en av många som drabbat flyktingströmmen över Medelhavet.

Katastrofen som riktade omvärldens blickar mot Lampedusa inträffade natten den 3 oktober 2013, då en båt med 500 flyktingar hamnade i sjönöd söder om den lilla italienska ön utanför Siciliens kust.

Efter att det överlastade fartyget fått motorproblem och börjat ta in vatten, tände personer på däck en eld för att visa att man behövde hjälp. Elden spred sig och panik utbröt på båten, som därefter kapsejsade.

Flyktingkrisen i Europa

368 personer, varav de flesta från Eritrea, omkom i katastrofen. Bara 155 av de ombord överlevde.

Utlösande faktor

Utöver den stora förlusten av människoliv blev katastrofen utanför Lampedusa också på många sätt den utlösande faktorn för en mer intensifierad diskussion mellan EU:s medlemsländer kring unionens asylpolitik.

Redan den 8 oktober 2013 träffades EU-ländernas inrikes- och migrationsministrar på begäran av Italien i Luxemburg för att diskutera asylrätten och en vecka efter tragedin lovade EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso Italien ett akutstöd på 30 miljoner euro för att hjälpa de nyanlända flyktingarna.

För att kunna möta den stora flyktingströmmen bildade den italienska regeringen efter Lampedusakatastrofen en nationell livräddningsinsats under namnet Mare Nostrum, en organisation som, enligt planerna, i framtiden kommer att ersättas med EU-samarbetet Frontex Plus.

Möte i dag

I dag har också den italienska utrikesministern Federica Mogherini deltagit i ett möte på Lampedusa kring landets flyktingmottagande. Och enligt den italienska utrikesministern är det viktigt att fortsätta arbetet för att förbättra mottagandet av flyktingarna, enligt den italienska dagstidningen La Repubblica.

– Vi måste fortsätta att rädda liv med hjälp av Mare Nostrum och Frontex Plus för att se till att mottagandet av flyktingarna effektiviseras och även öppna lagliga kanaler för strömmen från Libyen, säger Mogherini.

2.000 drunknade

Förra årets tragedi den 3 oktober är dock långt ifrån den enda som drabbat de desperata människor som i jakt på ett bättre liv betalar stora pengar för att ta sig över Medelhavet i knappt sjödugliga farkoster.

Minst 2.500 flyktingar har drunknat i Medelhavet bara under sommaren 2014 och över 60.000 personer har tagit sig till Italien sjövägen.

I kväll hölls en manifestation med tända ljus på Sergels torg i centrala Stockholm, på årsdagen av flyktingkatastrofen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flyktingkrisen i Europa

Mer i ämnet