Arbetare på ett kooperativ i Nordkorea. Skörden går till staten trots att det råder brist på mat i regionen. Bilden är från 2002. Foto: TT

FN: 50.000 nordkoreaner slavarbetar utomlands

Uppdaterad
Publicerad

Tiotusentals nordkoreaner arbetar under slavliknande förhållanden i länder runt om i världen. De är utsända på uppdrag av den nordkoreanska staten, som också beslagtar merparten av vad arbetarna tjänar.

Det rör sig om minst 50.000 nordkoreanska medborgare som årligen tjänar in belopp motsvarande 10-20 miljarder kronor till den nordkoreanska regimen, genom att gästarbeta inom gruv-, textil- och byggindustrin.

Merparten av arbetarna finns i Kina och Ryssland. Andra länder är Algeriet, Angola, Kambodja, Ekvatorialguinea, Etiopien, Kuwait, Libyen, Malaysia, Mongoliet, Myanmar, Nigeria, Oman, Polen, Qatar och Förenade Arabemiraten.

Detta enligt en rapport som Marzuki Darusman, FN:s särskilde rapportör för mänskliga rättigheter i Nordkorea, presenterade för FN:s generalförsamling tidigare i veckan, uppger The Guardian.

Tvingas jobba 20 timmar per dygn

Darusman uppger att en dessa arbetare tjänar omkring 1.000 kronor i månaden, men att arbetsgivaren ofta betalar ut ”betydligt högre belopp” till den nordkoreanska staten. Boendeförhållandena är dåliga och maten otillräcklig. Arbetarna kan ofta tvingas jobba upp till 20 timmar per dag, med bara en eller två dagars ledigt per månad.  

Enligt människorättsgrupper som intervjuat före detta arbetare delas jobben ut efter socialklass. De, enligt den nordkoreanska regimen, från lägsta klassen får de farligaste och tråkigaste uppgifterna.

Av intervjuerna framgår också att arbetarna står under ständig övervakning av sina nordkoreanska arbetsledare, i syfte att kontrollera att de inte bryter mot några lagar eller förordningar i värdlandet.

Under sitt anförande berömde Darusman också ett byggbolag i Qatar som i maj i år valde att avskeda 90 nordkoreanska arbetare – nästan halva dess arbetsstyrka – sedan det gått upp för bolaget vad som pågick.

Arbetarna stort tillskott för regminen

Nordkorea har varit måltavla för internationella sanktioner sedan landet genomförde kärnvapentester 2006. Den ekonomiska stationen i landet är mycket ansträngd och de intäkter som regimen gör från dess internationellt utsända arbetare är därför inte obetydliga, enligt BBC.

Den alarmerande situationen inom landet är vida känd; stora delar av befolkningen svälter och regimen håller hundratusentals inspärrade i koncentrations- och arbetsläger. En talesperson inom FN har jämfört det som pågår i landet med nazisternas förbrytelser under andra världskriget, uppger NBC News.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     

”Regimen bör ställas till svars”

Darusman sade också att han ”förblir övertygad” om att FN:s säkerhetsråd bör ställa den nordkoreanska regimen till svars för brott mot de mänskliga rättigheterna.

Men det är en plan som troligtvis riskerar att bli tandlös eftersom Kina, och möjligen också Ryssland, förmodligen skulle lägga in veto. Den nordkoreanska regimen har försöket odla diplomatiska band till bägge länder som allierade, enligt The Guardian.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.