Utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M). Foto: Josefine Stenersen/Bildbyrån

FN kräver slut på Israels ockupation – Sverige la ner sin röst

Uppdaterad
Publicerad

FN:s generalförsamling har antagit en resolution som kräver att större delen av Israels ockupation upphör inom ett år. Sverige la ner sin röst, vilket oppositionen kritiserar.

124 länder röstade för och 14 länder röstade emot. 43 länder la ner sin röst, däribland Sverige.

”Sverige avstod tillsammans med en grupp likasinnade vid antagandet av resolutionen”, skriver utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M) i en kommentar till SVT.

Krig mellan Israel och Hamas

”Skapar problem för tvåstatslösning”

Hon säger också att beslutet om att lägga ner rösten kommer efter en sammanvägning av flera aspekter:

”EU fortsätter vara mycket tydligt i sina förväntningar i parternas genuina engagemang. Resolutionen går dock utöver domstolens utlåtande. Den innehåller bland annat krav på israeliskt tillbakadragande från ockuperat område inom tolv månader – den tidsgränsen menar vi skapar problem för en förhandlad tvåstatslösning”, skriver hon.

V begär debatt

Socialdemokraternas utrikespolitiska talesperson Morgan Johansson kritiserar beslutet:

”Det är mycket svagt och ännu ett exempel på regeringens passivitet i viktiga internationella frågor”, skriver han i en kommentar till nyhetsbyrån TT.

Vänsterpartiet kommer att begära en debatt i riksdagen om frågan:

”Det är en skam hur den svenska regeringen inte vill kritisera Israel för någonting. Därför begär vi i Vänsterpartiet en aktuell debatt i riksdagen om saken. Alla partier behöver visa om de anser att den internationella rätten ska gälla eller ej, för nu är det väldigt oklart”, skriver partiets utrikespolitiska talesperson Håkan Svenneling, i en kommentar till TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet