”Jag har aldrig upplevt detta” säger Mari Carmen till nyhetsbyrån Reuters.
Hon tvingas fylla vattenflaskor och ta med hem, vattnet i kranen hemma har sinat. Spanien genomlever just nu vad spanjorerna själva kallar torkan från helvetet. I april slogs värmerekord, skördarna vissnar bort – och sommaren har inte ens börjat. Det kommer dels leda till höjda matpriser i Europa, dels drabba turismen. Barcelona, till exempel, har redan infört vattenrestriktioner.
Länderna vid Medelhavet har hamnat i kronisk torka. Vattenreserverna har inte återhämtat sig under vintern eftersom det snöat och regnat för lite. Gardasjön, Italiens viktigaste dricksvattenreserv, är bara hälften av sin vanliga nivå. Turisterna kan just nu promenera ut till en liten ö dit man tidigare behövt ta båt.
Onormalt varma världshav
Klimatforskarna lägger pannorna i djupa veck. De värmeböljor som i april drabbade Spanien, Portugal, Marocko och Algeriet med hetta på uppemot 41 grader hade i princip varit omöjlig om det inte vore för människans inverkan på klimatet. Det konstaterade en grupp klimatforskare för WWA, World Weather Attribution, i en rapport den 5 maj. Världshaven är också onormalt varma.
Det finns många tecken som pekar mot att uppvärmningen av jordens globala medeltemperatur går över 1,5 grader. Det är tio år tidigare än prognosen.
Då kommer världen att ha misslyckats med det gemensamma målet från klimatförhandlingarna i Paris 2015 – att inte passera den gränsen. 1,5 graders-målet var inte satt på måfå utan är en smärtgräns: varmare temperaturer kommer bland annat få allvarliga konsekvenser för jordens korallrev och slå ut jordbruket i stora området. En ny forskningsstudie från Potsdam Institute visar att det riskerar leda till en permanent inbromsning av golfströmmen, att Arktis sommaris kommer att smälta 40 procent snabbare än i dag samt även få långsiktiga konsekvenser med att permafrosten tinar. Det blir mer vattenånga i atmosfären med mer extrem nederbörd och extrem torka.
Kan bero på El Niño
Nu spekulerar forskare i om det är de första effekterna av väderfenomenet El Niño som redan gör sig påminda. Fenomenet El Niño består i att en del av Stilla Havet värms upp. Fenomenen är naturliga men förstärks av klimatförändringarna.
”Detta kommer förändra väder och temperaturer över hela världen”, konstaterar meteorologen Wilfran Moufouma Okia från FN:s Världsmeteorologiska organisation WMO.
Med 70 procents sannolikhet kommer vi att få se konsekvenserna redan i juli. Bland annat Sverige kan få se en repris på sommaren 2018, då 700 svenskar dog av värmerelaterad stress.
En av världens mest kända klimatforskare, Michael Mann vid University of Pennsylvania, säger att El Niño kommer bli som mest kännbar 2024, men att varma vatten i oceanerna nu dras upp mot ytan och kan leda till de varmare temperaturerna vi redan ser.
Ingen vet med hundraprocentig säkerhet. Men spekulationerna sätter i blixtbelysning att vi tar enorma risker med de komplicerade system som styr vårt klimat. Det går inte att skicka ett sms och säga att vi ångrar oss.
Vi utmanar själva fundamenten för mänskligt liv på planeten.