– Om Skottland ska få ha ett riktigt val – när villkoren för brexit är kända, men innan det är för sent att välja vår egen väg – så måste valet hållas mellan nästa höst, 2018, och våren 2019, säger Sturgeon i ett pressmeddelande.
Skottland röstade om självständighet från Storbritannien senast 2014, med resultatet att Skottland förblev en del av Storbritannien. Men med brexit och Storbritannines planerade utträde ur EU menar Skottlands försteminister att läget är helt annorlunda och att Skottland på nytt måste få ta ställning till ett eventuellt utträde.
Om Skottland röstar för att lämna skulle det föra med sig osäkra konsekvenser för Storbritanniens EU-utträde.
Oklart om omröstning kommer kunna bli av
Frågan många ställer sig nu är om Sturgeon kommer att kunna genomföra en folkomröstning utan tillåtelse från det brittiska parlamentet. Enligt tidningen The Telegraph är svaret nej.
– Nästa vecka kommer jag att begära mandat från det skotska parlamentet att inleda diskussioner med den brittiska regeringen om den process som gör det möjligt för det skotska parlamentet att lagstifta för en omröstning om självständighet, säger Sturgeon.
Storbritannien väntas försena
Skottlands försteminister har inför brexit-ansökan krävt att Skottland ska få ett undantag och vara kvar i EU:s inre marknad, men säger att hon fått kalla handen av den brittiska regeringen.
Till The Guardian säger Sturgeon att hon inte tror att Storbritanniens premiärminister Theresa May kommer att försöka sätta stopp för omröstningen. Trots att Theresa May upprepade gånger har sagt att det inte är ”nödvändigt” för Skottland att rösta om självständighet och landets ledning förutspås göra vad de kan för att försena en skotskt ubrytning.
Hävdar motsatsen
Strax efter att det stod klart att Sturgeon kommer att ansöka om en ny folkomröstning sade en talesperson för det brittiska parlamentet att det redan står tydligt klart att en majoritet av invånarna i Skottland inte vill ha en andra omröstning.
LÄS MER: Efter Brexit: Skottland vill gå sin egen väg
Att Skottland hävdar självständighet från Storbritannien bara månader innan brexit i praktiken blir av, skulle innebära ytterligare tumult med osäkra konsekvenser för Storbritannien.
Vid brexit-omröstningen den 23 juni förra året röstade Skottland och Nordirland med rejäl marginal för att stanna i EU medan England och Wales i stort sade ja till att lämna unionen.
De senaste opinionsmätningarna visar att 49 procent är för att lämna Storbritannien, men en tredjedel är ”öppna för diskussion”, det skriver The Guardian.