First National Bank kommer inte längre att ha NRA:s logga på sina bankkort, flygbolagen United och Delta Airlines och biluthyrningsfirmorna Hertz och Enterprise kommer att sluta ge rabatt till NRA:s medlemmar.
De är några av flera stora amerikanska företag som bestämt sig för att sluta samarbeta med vapenlobbyorganisationen, efter att elever som överlevde skolskjutningen i Florida tidigare denna månad uppmanat till bojkott av företag med kopplingar till NRA och politiker som tar emot pengar från organisationen.
Kritik från republikanska politiker
Rörelsen har fått Floridas guvernör Rick Scott att lova att höja minimiåldern för att få köpa vapen i delstaten, men också mycket kritik från vapenlobbyister och republikanska politiker.
NRA, som har omkring fem miljoner medlemmar, har hittills inte kommenterat bojkottkraven och dess effekter, men organisationen skriver på Twitter att ”i stället för att skylla på en organisation som försvarar allas rätt enligt författningens andra tillägg (som rör rätten att bära vapen) borde folk kanske ta en titt på FBI:s och de lokala polismyndigheternas misslyckande, eller passar det inte in i agendan?”
Uppmanar till strejk
Eleverna bakom proteströrelsen har också uppmanat till en rikstäckande strejk för skolungdomar den 14 mars, något som fått flera skolor att varna för disciplinära åtgärder som i längden skulle kunna påverka studenternas möjligheter att komma in på universitet negativt.
Men universitet som Yale, Dartmouth, Brown och Massachusetts Institute of Technology har sagt att de som deltagit i protesterna och söker sig till dem inte kommer att straffas.
”Yale kommer INTE att ogiltigförklara någons ansökan för att de deltagit i fredliga demonstrationer i denna eller någon annan fråga, oavsett gymnasieskolornas disciplinära åtgärder. Jag själv kommer att heja på dessa studenter från New Haven”, skrev Hannah Mendlowitz, ansvarig för ansökningar på Yale i ett blogginlägg.
Det var den 14 februari som Nikolas Cruz, en före detta elev på skolan, sköt ihjäl 17 personer på gymnasiet i Parkland i Florida. Cruz har i domstol erkänt att han låg bakom.