Meduza är en oberoende rysk nyhetssajt som funnits i snart tio år. De har i nuläget sin redaktion i Riga i Lettland och når enligt egna uppskattningar miljontals läsare i Ryssland varje månad.
Redan 2021 klassades sajten som “utländsk agent”, vilket innebär att både journalister och läsare hotas av fängelsestraff på upp till sex år. I slutet på januari kom beskedet att sajten dessutom klassas som “icke önskvärd” av ryska åklagare, med motiveringen att den utgör ett hot mot rikets säkerhet.
”Kommer försvåra vårt arbete”
Att “samarbeta” med en “icke önskvärd” organisation kan innebära fängelse i upp till sex år, och samarbete kan enligt lagen omfatta bland annat länkdelning och prenumeration. Men även anställda kan påverkas av den nya stämplingen.
– Det kommer att försvåra vårt arbete betydligt. Kommer frilansare våga samarbeta med oss? Nästan alla våra journalister är ryska medborgare. De riskerar från två till 15 år i fängelse, säger chefredaktören Galina Timtjenko.
Meduza finansieras med donationer från läsare och bidrag från internationella organisationer. Nu slutar de ta emot donationer från ryska läsare, för att inte utsätta dem för fara.
– Vi har vädjat till våra läsare: är ni medborgare i Ryssland och tänker besöka Ryssland, då kan vi inte ta emot donationer från er, säger Timtjenko.
Valde att stanna i Ryssland
En av de få oberoende sajter som fortfarande finns kvar i Ryssland är Novaja Gazeta. De fortsätter sitt arbete i landet trots att krigscensur i praktiken råder. För att kunna fortsätta sin verksamhet undviker de “krig” och andra begrepp som kan medföra fängelsestraff för medarbetarna.
De har blivit av med sitt tillstånd att ge ut tidningen i pappersversion, trots överklaganden, och finns nu bara på nätet.
Till skillnad från Meduza gör Novaja Gazeta det motsatta: de tar bara emot betalningar från ryska läsare som bor kvar i Ryssland. Det senaste året har de fått böter otaliga gånger för sitt arbete.
– Utländsk finansiering skulle innebära en stämpel som ”utländsk agent”, det skulle göra saker ännu värre, säger Tatjana Britskaja, grävredaktör på Novaja Gazeta.