President Macron och förbundskansler Merkel vill fördjupa samarbetet mellan länderna vilket väckt kritik i Frankrike. Foto: AFP/Ludovic Marin

Vänskapsfördrag mellan Merkel och Macron möter kritik i Frankrike

Uppdaterad
Publicerad

Exakt på dagen 56 år efter det första vänskapsfördraget mellan Frankrike och Tyskland vill de båda länderna fördjupa vänskapen och samarbetet. Men i protesternas Frankrike väckte närmandet kritik och fördraget kallas ”ett förräderi”.

Det var en milstolpe i efterkrigshistorien när Élyséefördraget skrevs under av Västtysklands förbundskansler Konrad Adenauer och den franske presidenten Charles de Gaulle 1963. Man lovade varandra att sluta strida och i stället samarbeta.

Det första fransk-tyska vänskapsfördraget slöts mellan Västtysklands förbundskansler Konrad Adenauer och Frankrikes president Charles de Gaulle 1963. Foto: SVT/TT

Det är dags att förnya de vänskapslöftena, ansåg den nuvarande franske presidenten Macron, i sitt tal om Europas framtid på Sorbonneuniversitetet i Paris 2017.

Vid en ceremoni i tyska Aachen på tisdagen lovade de båda nuvarande ledarna, Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Emmanuel Macron, att fördjupa sitt samarbete ytterligare.

Frankrike och Tyskland vill fördjupa sitt samarbete inom många områden i ett fördrag som de skrev under under en ceremoni i Aachen. Foto: AFP/Ludovic Marin

Bland annat utlovas ömsesidigt stöd vid terrordåd och attacker utifrån, gemensamt arbete för att göra Tyskland till en ständig medlem i FN:s säkerhetsråd, och ökad tvåspråkighet i gränsregionerna. De båda länderna vill samarbeta mer om EU-frågor och skapa enklare regler för näringslivet.

Oenighet

Men i många viktiga frågor står länderna långt ifrån varandra. Man har olika syn på det militära samarbetet, inte minst när det gäller vapenexport. Tyskland har infört ett exportstopp till Saudiarabien, medan Frankrike väljer att fortsätta med vapenförsäljning dit. Nu ska länderna verka för en ”gemensam militär kultur och en europeisk armé”, enligt förbundskansler Merkel.

Macron kritiseras

President Macrons vilja att närma sig Tyskland har väckt starka reaktioner hemma i Frankrike. Han anklagas av företrädare för proteströrelsen Gula västarna för att vilja dölja det verkliga innehållet i avtalet. De kräver en folkomröstning. Från högerhåll beskylls Macron för att sälja ut Frankrikes nationella arv till tyskar och utlänningar.

Kritik från oppositionen

Marine Le Pen, ledare för det högerpopulistiska Nationell samling, kallar i en tv-intervju det nya fördraget ett förräderi mot nationen. Även från vänsterhåll kommer kritik mot att Macron favoriserar Tyskland framför de andra EU-länderna.

Fakta: Élyséefördraget

Élyséefördraget är ett fransk-tyskt vänskapsavtal som 1963 undertecknades av den franske presidenten de Gaulle och den västtyske förbundskanslern Adenauer. Fördraget representerade ett slut på den tidigare fransk-tyska rivaliteten och markerade samverkan och gott grannskap.

Fördraget ålägger ländernas regeringar att stämma av med varandra i alla viktiga frågor rörande utrikes-, säkerhets-, ungdoms- och kulturpolitik.

Källa: NE

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.