Efter terrorattentaten i USA den 11 september 2001 beslutade den dåvarande presidenten George W Bush att ta krafttag mot terrorismen. Ett av dessa krafttag stavas Guantanamo-fängelset på Kuba, beläget på militärbasen med samma namn. Till Guantanamo fördes fångar som på ett eller annat sätt misstänktes vara inblandade i attentaten. Totalt har nästan 800 personer hållits i förvar på militärbasen. Mansoor Adayfi från Jemen är en av dem.
– Jag såldes till CIA som en egyptisk al-Qaida-befälhavare. De sa att jag var involverad i 11 september-attackerna, säger Mansoor Adayfi.
– Under tortyr kan de få dig att säga att du är vad de vill att du ska vara.
14 år utan rättegång
Mansoor Adayfi var inte ens 20 år när han fördes till Guantanamo, där han hölls frihetsberövad i 14 år utan rättegång. Han säger att deras namn togs ifrån dem och ersattes med nummer.
– Jag bär alltid en orange halsduk för att visa att jag vill att det ska stängas, i solidaritet med dem som sitter där på obestämd tid och för dem som inte behandlas rättvist, säger Mansoor Adayfi.
Larmat om tortyr
Genom åren har såväl FN som människorättsorganisationer larmat om att fångarna utsatts för tortyr och misshandel, och krävt att fängelset ska stängas. Ändå är det fortfarande öppet.
Steve Wood är före detta fångvaktare på Guantanamo. Han arbetade där i tio månader och vill i dag att det ska stängas.
– Det är en mörk plats. Inget bra har kommit ur det, det borde aldrig ha öppnat.
Kan förstå ilska
Steve Wood tror inte att Guantanamo har hjälpt till att göra världen till en säkrare plats, snarare tvärtom.
– Föreställ dig att du hålls fången under lång tid och utsätts för den sorts behandling som fångarna gjorde. Jag kan förstå den ilska man känner.
– Det blir ett rekryteringsverktyg för extremister, säger Steve Wood.
Veckans avsnitt av Utrikesbyrån handlar om Guantanamo. Se Släppa terrorister från 19.00 på SVT play och 21.45 i SVT2.