En delad bild som visar två sektioner. Den vänstra sektionen visar en person i en blommig klänning som håller upp ett foto av två personer, medan en annan person syns delvis i bakgrunden. Den högra sektionen visar en kvinna med lockigt hår i en grön blus som står framför en växt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Förra årets Nobels fredspristagare, människorättsaktivisten Narges Mohammad har kunnat genomföra en unik intervju med SVT. Foto: SVT

Förrymda fredspristagaren i unik intervju med SVT: ”Sätt stopp för den religiösa diktaturen”

Publicerad

För sex veckor sedan släpptes tillfälligt 2023 års Nobels fredspristagare Narges Mohammadi ur sin fångenskap i Evinfängelset i Iran. Uppehållet skulle vara i tre veckor, men hon befinner sig fortfarande på fri fot.

– Budskapet från det iranska folket är att sätta stopp för den religiösa diktaturen, säger hon i en unik intervju med SVT.

När människorättsaktivisten Narges Mohammadi den fjärde december släpptes från Evinfängelset i Iran kunde hon knappt gå. I november genomgick hon en svår benoperation för att ta bort en tumör, och först veckor senare tilläts hon lämna sjukhuset för rehabilitering.

I den första filmen på henne i frihet syns hon utan den obligatoriska slöjan, skanderande ”kvinna, liv, frihet” till stöd för proteströrelsen som pågått sedan 2022 mot den islamiska regimen.

– Jag är säker på att denna rörelse fortfarande är kraftfull och stark och inte kommer avta. Det är folkets konst, säger Narges Mohammadi till SVT.

Flest avrättningar på nio år

Från en okänd plats i Teheran talar hon om proteströrelsens påhittighet, och nämner hur aktivister som Parastoo Ahmadi trotsat regimens klädlagar i en uppmärksammad online-konsert.

Den iranska regimen försöker just nu införa hårdare straff för kvinnor som ”främjar nakenhet, oanständighet och avslöjande eller olämplig klädsel”. I de allvarligaste fallen ska det bli straffbart med döden.

Förra året avrättades minst 901 människor i Iran – den högst siffran på nio år, enligt FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter. Enligt Narges Mohammadi avrättades 31 kvinnliga fångar i Iran förra året, vilket hon hävdar är nästan utan motstycke.

– Den ökade vågen av avrättningar är i grunden förståelig. Varje gång regimens rädsla och skräck ökar, ökar de antalet avrättningar, gripanden och våld.

”Folket har övergett den islamiska republiken”

Sedan 2010 sitter Narges Mohammadi fängslad i Iran på grund av sin kamp för kvinnors rättigheter, demokrati och avskaffandet av dödsstraffet i Iran.

Den 25 december skulle hon åter ha infunnit sig i fängelset, men hon vägrade och befinner sig just nu olagligen på fri fot, medan åklagare behandlar hennes överklagan. Hon kan när som helst gripas och föras tillbaka till fängelset.

Till SVT säger hon att demokrati är omöjlig utan att kvinnors rättigheter garanteras, och att hon hoppas att FN kriminaliserar den könsapartheid hon upplever i Iran.

– Övergången från den Islamiska republiken är en kraftfull röst inom Iran. Jag tror att det iranska folket mentalt har övergett den Islamiska republiken, och för att denna övergång ska uppnås konkret, krävs det globalt stöd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.