En delad bild som visar två små grisar som leker med färgglada bollar. Den vänstra sektionen visar en gris som står på en betongyta, klädd i en svart sele. Den högra sektionen visar båda grisarna nära varandra med en röd och en grön boll framför dem.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör skillnaden på grymtandet mellan en isolerad, understimulerad gris – jämfört med hur det låter när den får en griskompis och lite leksaker. Foto: SVT/Dokumentär utifrån: Om grisar kunde tala

Forskare knäckte koden för grisarnas ”språk” – oväntade upptäckten förvånar

Publicerad

Forskare har, genom tio års forskning och med hjälp av AI-teknologi, lärt sig att översätta grisars grymtande. Nu har grisarnas språk använts för att ta reda på hur de mår i olika typer av uppfödning.

– Jag hade inte förväntat mig att ekologiska gårdar skulle ha en så hög stressnivå, säger biologen Elodie Briefer.

För två år sen lyckades forskare vid Köpenhamns universitet knäcka koden för att tolka hur grisar känner sig, via deras ljud. De använde AI-teknik för att tolka över 7 000 ljudinspelningar av över 400 grisar.

Överraskande resultat

Nu har den forskningen använts i dokumentären ”Dokument utifrån: Om grisar kunde tala”. Ljudinspelningar av 15 000 grymtningar har analyserats för att ta reda på hur grisar mår på olika typer av gårdar i Danmark: Konventionella gårdar, ekologiska gårdar och gårdar där grisarna är frigående.

AI

– När det gäller typer av gårdar är det definitivt på de frigående som de mår bäst, säger docent Elodie Briefer vid Köpenhamns universitet.

Många stressade samtal bland grisarna

På ekologiska gårdar i Danmark har grisarna tre gånger så mycket utrymme inomhus som på de konventionella.

– Vi förväntade oss att den ekologiska gården skulle ligga någonstans mellan frigående och konventionell, säger Elodie Briefer.

Men resultaten visade något annat. På konventionella gårdar är en fjärdedel av grisarnas grymt ”mycket stressade”, medan på ekologiska gårdar är nästan hälften av grissamtalen stressade. Det betyder, enligt forskarna, att grisarna har höga stressnivåer på båda typerna av gårdar, men högst på de ekologiska. Forskarna kan inte svara på varför resultaten ser ut som de gör.

”Häpnadsväckande”

– Det var ganska häpnadsväckande, säger Elodie Briefer.

EU:s medlemsländer har en förordning som styr vad som gäller för ekologisk produktion, och den förhåller sig både svenska och danska ekologiska jordbruk till. Men det finns också nationella regelverk som skiljer sig åt mellan de båda länderna.

Se ”Dokument utifrån: Om grisar kunde tala” på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

AI

Mer i ämnet