Forskare varnar för höga havsnivåer

Uppdaterad
Publicerad

En global uppvärmning med ytterligare två grader kan göra polarområdena sårbarare än väntat. Havsytan kan på mycket lång sikt höjas med sex till nio meter och dränka låglänta kustområden. I Sverige skulle både Göteborg och Malmö hamna under vatten.

Amerikanska forskare har analyserat data om havsnivåerna under den senaste varma perioden före den senaste istiden för cirka 125 000 år sedan. De har sedan dragit paralleller till nutid eftersom den globala uppvärmningen då är jämförbar med den som klimatforskarna spår ska komma.

Temperaturen i polarområdena beräknades då ha varit 3-5 grader högre än i dag. Ungefär lika stor uppvärmning väntas där om jordens medeltemperatur, vilket klimatforskarna förutser, kommer att öka med 2-3 grader till slutet av seklet jämfört med förindustriella nivåer.

6-9 meter högre havsnivå

Enligt studien, som publiceras i tidskriften Nature, beräknas den senaste värmeperioden ha orsakat en långsiktig havsnivåhöjning med mellan 6,6 och 9,4 meter jämfört med dagens nivå, när delar av polarisarna smälte bort. Det beräknas ha tagit flera hundra år innan havsnivån stigit så högt. Forskarna varnar för en liknande utveckling framöver om inte den globala uppvärmningen bromsas.

-Den senaste interglaciala perioden kan vara en historisk parallell till hur framtiden kommer att te sig även vid en ganska måttlig uppvärmning, säger Robert Kopp vid Princetonuniversitetet.

Malmö under vatten

Då skulle delar av USA:s syd- och östkust, Bangladesh, det mesta av Holland och en rad andra låglänta kustområden i världen dränkas. I Sverige skulle storstäderna och flera kustområden i Sydsverige ställas under vatten.

-Stockholm och Göteborg har redan problem när det gäller rätt så marginella förändringar. Men sex till nio meter – då handlar det om betydande områden i de centrala delarna i de här städerna, konstaterar Mårten Dunér, chef för planenheten vid Boverket.

Boverket har redan tidigare flaggat för att både ny och befintlig bebyggelse måste anpassas inför de kommande klimatförändringarna. Då konstaterades också att det finns minst 420 000 byggnader i Sverige inom 100 meter från strandlinjen som ”kan påverkas negativt om inga skyddsåtgärder vidtas”.

Enligt Markku Rummukainen, klimatforskare på SMHI, uppskattar den nya studien att den globala havsnivåhöjningen för 125 000 år sedan var högre än i tidigare studier, där man talat om fyra-sex meter. Han påpekar att världen i dag är på väg mot en motsvarande global temperaturhöjning på två grader, även med en effektiv klimatpolitik.

Budskap till klimatmötet

Natureforskarna riktar en varning till det pågående klimatmötet i Köpenhamn.

-Våra slutsatser borde sända ett starkt budskap till de regeringar som nu förhandlar om klimatet. Tiden vi har att undvika katastrofala följder kan rinna ut fortare än beräknat, säger professor Michael Oppenheimer.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.