Volodomyr Zelenskyj, Vladimir Putin

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: EPA/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE, Yury Kochetkov/AP

Forskaren: Det krävs för fredssamtal mellan Ukraina och Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

Både Ryssland och Ukraina har sagt att konflikten lär sluta med förhandlingar. Men de står långt ifrån varandra i synen på vad som krävs för att sådana ska inledas.

– Parterna har ställt diametralt olika krav på vilka villkor som måste vara uppfyllda, säger Isak Svensson, professor i freds- och konfliktvetenskap.

Fyra källor uppgav på fredagen för Reuters att president Vladimir Putin är öppen för att frysa frontlinjen i Ukraina och införa en vapenvila.

På eftermiddagen upprepade han själv sitt återkommande påstående om att Ryssland alltid varit villigt att samtala med ukrainarna.

Kriget i Ukraina

Han frågade sig samtidigt retoriskt ”vem” han borde prata med eftersom Ukrainas regering enligt honom saknar legitimitet.

Putin har tidigare understrukit att Kremls mål att ”avnazifiera” och demilitarisera Ukraina ligger kvar.

Ukraina: Tro honom inte

Ukrainarna har under krigets gång varit tydliga med att en förutsättning för samtal är att alla ryska soldater lämnar landet. De vill även ha garantier för att ryssarna, som de anser vara opålitliga, inte bryter framtida avtal och går till anfall igen.

Men att Putin i dag är redo för fredssamtal köper inte utrikesminister Dmytro Kuleba. Enligt honom har han ”ingen önskan om att avsluta sin aggression gentemot Ukraina”.

”Bara en principfast och enad röst från den globala majoriteten kan tvinga honom att välja fred före krig”, skriver Kuleba på X.

Fredssamtal i juni

En rad länder i västvärlden har redan ställt sig bakom Ukrainas tiopunktsprogram för fred, däribland Sverige.

Det presenterades hösten 2022, några månader efter att förhandlingarna med Ryssland kort efter invasionen resulterat i intet. Dmytro Kuleba har efteråt berättat att han under samtalen ville slå sin ryske motpart Lavrov i ansiktet.

I ett försök att samla större internationellt stöd hålls i juni en fredskonferens i Schweiz där över 160 länder bjudits in. Inbjudningarna har främst gått till den så kallade globala södern, länder i Afrika, Asien och Sydamerika som ännu inte tydligt tagit ställning i kriget.

Ryssland är inte bjudet och har sagt sig vara ointresserade. Däremot hoppas Ukraina att Kina, som presenterat en egen fredsplan, deltar, men om de tänker göra det är oklart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet