Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
USA:s försvarsdepartement släpper video på drönarincidenten – hör flyganalytikern Jan Ohlsson om vad som händer i klippet. Foto: SVT/USA:s försvarsdepartement via AP/TT

Första bilderna av drönarincidenten – se när ryska stridsflyget möter drönaren

Uppdaterad
Publicerad

Nyligen störtade en amerikansk drönare i Svarta havet efter en incident med ett ryskt stridsflyg. Nu släpper USA:s flygvapen bilder som sägs visa händelsen ur drönarens kamera.

– Man kan se att han avsiktligt tar sikte i början, säger flyganalytikern Jan Ohlsson.

Det var i tisdags som en incident mellan en amerikansk MQ-9-drönare och ryskt stridsflyg av typen Su-27 ledde till drönarens kraschlandning i Svarta havet. Länderna har beskyllt varandra för att ha agerat vårdslöst.

Enligt USA ska det ryska stridsflyget ha manövrerat för att avsiktligen skada drönaren, genom att dumpa bränsle över den och flyga in i dess propeller.

Ryssland hävdar dock att man inte alls varit i kontakt med drönaren, och anklagar istället USA för att ha flugit den för nära ryskt territorium.

Kort video

Enligt USA:s försvarsdepartement har videon redigerats till en kortare längd, men ska visa händelserna i kronologisk ordning. CNN rapporterar att incidenten i sin helhet tog mellan 30 och 40 minuter, medan videon är 42 sekunder lång.

Hör flyganalytikern Jan Ohlsson förklara händelseförloppet i klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.