Skärpt gränsbevakning och kampen mot terrorism var i fokus under mötet i Slovakien.
EU-ledarna luftade åsikter om EU:s väg ut ur krisen under toppmötet i Bratislava.
– Ett enskilt toppmöte kan inte lösa det, vi är i en kritisk situation, sade Tysklands förbundskansler Angela Merkel.
Löfven lyfte social trygghet
Hon uttalade sig på väg in i Bratislavas slott och underströk att unionen nu måste visa resultat för att återfå medborgarnas förtroende.
Som ett slags svar på Storbritanniens brexit höll Francois Hollande och Angela Merkel en sällsynt gemensam presskonferens för att visa enighet mellan unionens två starkaste länder.
Migration och terrorism var på de flestas läppar.
Statsminister Stefan Löfven (S) lyftevikten av att skapa fler jobb, drägliga arbetsvillkor och social trygghet för EU:s löntagare, samt migrations och terrorism.
– Det är viktigt att vi fokuserar på frågor där människor förväntar sig att vi visar resultat – och det är fler och bättre jobb, det är säkerhet och det är migrationspolitiken. Det är inte tid för några nya stora projekt utan det är dags att leverera det vi fattat beslut om, säger Löfven på en presskonferens efter mötet.
”Ingen europeisk armé”
Flera ledare talade om ökat försvarssamarbete och om att upprätta ett högkvarter för att leda EU:s civila och militära krisoperationer. Ett sätt för att stärka förtroendet för EU och få EU-medborgarna att känna sig inkluderade i EU är att stärka säkerheten, menade Löfven.
– Människor känner behov av säkerhet, vi har tittat på att motarbeta och förebygga terrorism och ett europeiskt försvarssamarbete, säger Löfven.
– Jag har sagt tidigare att det är inte tal om någon europeisk armé eller ett europeiskt övergripande försvar med försvarshögkvarter i Bryssel, vi talar om ett samarbete militärt och civilt för att stärka säkerheten i Europa. Det kan vara både inom EU och i konfliktförebyggande och fredsskapande åtgärder utanför EU.
Diskussioner om gränsövervakning
Tusk har inför mötet uppmanat EU att diskutera åtgärder för att minska antalet ”irreguljära migranter”. Det handlar om att öka EU:s gränsbevakningssamarbete, avtal om att stoppa flyktingströmmar med länder utanför EU och om att ge omedelbar hjälp till Bulgariens bevakning av gränsen mot Turkiet.
Flera av de åtgärderna är dock redan på gång. Bulgariens regering räknat med stöd av EU för att bevaka sin gräns mot Turkiet. Där har hittills i år 12.500 migranter, huvudsakligen från Afghanistan, stoppats.
”Allvarlig situation”
SVT:s reporter Rolf Fredriksson säger sammanfattningsvis:
– Donald Tusk har uppnått sitt mål om att få alla att förstå att det är en allvarlig situation, det folkliga missnöjet är utbrett mot EU för man tycker att EU fungerar för dåligt. Sedan finns det förstås olika åsikter om hur man ska få det att fungera bättre, men det handlar om skydd mot yttre gränser, mer agerande mot terrorism och terrordåd. Främja investeringar som skapar jobb, miljö- och klimatfrågor finns med där.
– Som ett svar på brexit har Tusk försökt få alla att samlas och visa att nu kan vi göra resultat på olika områden.
Diskuterade Twitterregler
Men EU-ledarna ägnade sig inte bara åt existentiella grubblerier. Under en båtlunch på Donau i den slovakiska huvudstaden tog de sig gott om tid att diskutera arbetsformer för toppmötena. Till exempel vid vilket klockslag de ska börja och huruvida man får twittra inifrån mötet.