Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur illa är det för Sverige om Finland går före in i Nato? Det beror på hur lång eftersläpning Sverige får, säger professor Kjell Engelbrekt. Hör honom om tre möjliga scenarier om Sverige förblir ensam utanför. Foto: SVT/TT

Professorn: Sverige kan behöva se över försvarspolitiken

Uppdaterad
Publicerad

Om Sveriges Natomedlemskap dröjer upp till ett år kan Sverige behöva lägga om stora delar av sin säkerhetspolitik. Det säger Kjell Engelbrekt professor vid Försvarshögskolan.

– Blir det långvarigt kommer vi behöva särkoppla många samarbeten, säger han.

Under fredagen meddelade Turkiet att de kommer att inleda processen att ratificera Finlands Natoansökan men inte Sveriges. På en presskonferens sa Turkiets president Erdogan att Sverige inte tagit de steg som krävs inom kontraterrorism.

Om medlemskapet dröjer mer än några månader eller max ett år kommer Sverige behöva se över stora delar av vår säkerhets- och försvarspolitik, menar Kjell Engelbrekt.

– Blir det långvarigt kommer vi behöva särkoppla många av de samarbeten vi har med Finland. Till exempel kommer det inte gå att göra militärövningar ihop på samma sätt.

Valet i Turkiet

Men om det blir en kortare eller längre vänteperiod är omöjligt att svara på i nuläget, säger Kjell Engelbrekt.

– Det blir enklare att bedöma efter valet i Turkiet. Det är helt ogörligt innan dess. Det finns för många faktorer.

En av anledningarna Erdogan nämnde på pressträffen till att Sverige inte går vidare i samma process som Finland är att 124 ”terrorister” fortfarande inte lämnats ut. Under presskonferensen nämnde han protesterande terrorgrupper på Stockholms gator och att Sveriges riksdag infiltrerats av organisationer som Turkiet terrorklassat.

Enligt Kjell Engelbrekt behöver Turkiet bidra med mer material för att underbygga terrormisstankarna för att det svenska rättssystemet också ska kunna delge misstankar mot de här personerna.

– Så vitt vi vet är en del av dem journalister som varit kritiska mot Turkiet. Vi skulle behöva upphäva vår egen rättsstat för att göra de utlämnandena, säger Kjell Engelbrekt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.