Turkiska trupper står beredda att gå över gränsen in i Syrien. Och i går meddelade president Trump att USA drar tillbaka sina trupper och inte kommer lägga sig i.
I det område Turkiet planerar att attackera finns de läger där svenskar som levt, verkat och sympatiserat med IS hålls – och så även deras barn.
Regeringen backar inte
Inrikesminister Mikael Damberg (S) säger att trots det nya läget i regionen har Sverige inte ändrat inställning i frågan.
– Vi anser fortfarande att de människor som begått brott ska ställas till svars, helst i regionen. Vi har inga planer på att hämta hem IS-terrorister till Sverige, säger han.
Damberg säger att om kriget eskalerar så kan det bli bekymmersamt ur humanitär- och säkerhetssynpunkt i lägren.
– Och då blir man orolig för de barn, och inte minst de föräldralösa barn, som vi i dag jobbar med att försöka hjälpa. Det arbetet blir inte lättare om det blir en militär eskalering, säger inrikesministern.
Vill inte bli fast i ännu en krigszon
Skälet att Turkiet vill inleda en militär operation är att Turkiet vill skapa en buffertzon mot de kurdiska styrkor som finna i Syrien.
De svenska män som stridit för IS hålls i fångläger, de svenska kvinnor som levt med IS finns i flyktingläger. Lägren finns i eller nära den tilltänkta bufferzonen. Sara är en av kvinnorna och hon befinner sig i lägret Al Haul.
– Det är svårt att svara på hur vår säkerhet skulle påverkas. Man kan enbart spekulera. Vi är ledsna och besvikna att inga beslut tas om huruvida vi ska tas hem eller inte. Det påverkar oss, men mest påverkas barnen, säger hon.
Sara säger att hennes största oro är att hon blir fast i lägret och hamnar i ännu en krigszon.