Sida ger nytt treårigt humanitärt stöd till biståndsorganisationen Oxfam trots sexköpskandalen. Stödet är på totalt 104 miljoner kronor som kommer att gå till humanitär hjälp till 280 000 personer i fler än fem länder, enligt Oxfam. Foto: Tomas Oneborg/TT, Nick Ansell/AP

Fortsatt Sidastöd till Oxfam

Uppdaterad
Publicerad

Sida har beslutat att ge ett nytt treårigt humanitärt stöd till biståndsorganisationen Oxfam. Beslutet sköts upp när sexköpskandalen inom Oxfam avslöjades.

– Oxfam har kunnat visa att man har starka regler och rutiner som fungerar i praktiken, säger Susanne Mikhail Eldhagen, chef för Sidas humanitära bistånd.

Stödet är på totalt 104 miljoner kronor som kommer att gå till humanitär hjälp till 280 000 personer i fler än fem länder, enligt Oxfam.

Skandalen kring Oxfam briserade sedan The Times avslöjat att unga prostituerade anlitats av hjälporganisationens personal i Haiti efter jordskalvet 2010 då närmare 300 000 människor omkom. Oxfam försökte inledningsvis mörklägga skandalen enligt The Times.

Sexskandal som växer

Senare har uppgifter kommit fram om att mer än 120 människor som arbetar för landets ledande hjälporganisationer har anklagats för sexuella övergrepp senaste året, rapporterar Sunday Times.

Enligt tidningen har Oxfam, med runt 5 000 anställda och 23 000 volontärer, registrerat 87 händelser förra året. 53 av dem lämnades till polis eller myndigheter. 20 personer förlorade sina jobb.

När organisationens vicechef avgick förra månaden sade hon att en landschef i Tchad fått fortsätta att arbeta i Haiti, trots att anklagelser om sexköp med koppling till honom och hans medarbetare varit kända. Händelserna i Tchad är från 2006.

Inför uppföreandekod

Det har även framkommit att personer ur Oxfams personal i en undersökning vittnat om att medarbetare begått våldtäkter i Sydsudan, enligt en tidigare chef inom organisationen.

Sedan utredningen av händelserna i Haiti 2011 uppger Oxfam att man har vidtagit flera åtgärder — exempelvis en uppförandekod för alla Oxfamanställda, som förbjuder sexköp och kränkande behandling.

Källor: AFP, Reuters, The Times, The Observer, BBC, Oxfam

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.