Dödliga protester i Sudan fortsätter – civila får bilda regering

Uppdaterad
Publicerad

Efter militärkuppen i Sudan har militären nu utlovat ett civilt styre. Men demonstranterna betvivlar att generalerna kommer att kliva åt sidan.

I juli meddelade kuppledaren Abdel Fattah Abdelrahman al-Burhan att militären är redo att kliva åt sidan och låta civila grupper bilda regering. Men politiska partier och demonstranter är skeptiska till att generalerna kommer att lämna ifrån sig makten.

– Vi vet att det här inte kommer att hända i verkligheten. De har inte kunnat komma överens om det på tre år, så varför skulle det nu hända på en natt?, säger en demonstrant i huvudstaden Khartoum som inte vill framträda med namn.

Premiärminister greps

2019 tvingade ett folkligt uppror bort Sudans president Omar al-Bashir efter 30 år vid makten. Därefter infördes ett gemensamt civil-militärt styre. Val var planerade till i år. Men så fick Sudans tänkta övergång mot demokrati ett abrupt slut. Den 25 oktober förra året avsatte militären övergångsregeringen och grep premiärministern.

Sedan militärkuppen har demonstranter gett sig ut för att demonstrera varje vecka. Protesterna har inte avtagit efter generalens besked om att återinföra ett civilt styre

– Vi har fortfarande samma krav. En civil stat, demokrati och att militären håller sig borta från ekonomin och politiken, säger en man som demonstrerat i flera månader till AFP.

Över hundra döda under demonstrationer

Minst 116 människor har dödats och tusentals skadats under demonstrationerna. Enligt människorättsorganisationer har säkerhetsstyrkor fängslat hundratals.

– Vi vädjar till alla civilsamhälles- och människorättsorganisationer att kräva att de minderåriga som gripits får sina rättigheter. Vi kommer att protestera tills regimen faller, säger demonstranten Nazik Awad till AP.

Sedan Sudan blev självständigt 1956 har militären haft makten i långa perioder och kontrollerar en rad statsägda företag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.