Foto: TT

Fotbollsförbundet har tröttnat – inför föräldrafria zoner

Uppdaterad
Publicerad

De stör tränaren och blandar sig i domarens beslut. Det handlar om barnfotboll men det är inte barnen som är problemet. Nu inför norska fotbollsförbundet föräldrafria zoner vid fotbollsplanen.

Föräldrars beteende under barnens fotbollsmatcher är ett omdebatterat problem. Norska fotbollförbundet har ledsnat, och inför nya riktlinjer som ska göra det svårare för allt för engagerade fotbollsföräldrar att blanda sig i.

– På nationell nivå uppmanar vi nu alla föräldrar att stå på motsatt sida om lagledarbänken. Våra erfarenheter säger oss att det inte är så lyckat att föräldrarna står bakom eller vid sidan av tränare, säger Alf Hansen, utvecklingschef för Norska Fotbollförbundet till norska Aftenposten.

Fotbollsförbundet siktar på att snarast införa de nya riktlinjerna, som gäller för barn mellan 6 och 12 år.

Föreslår käglor

I Vestfolds fotbollsdistrikt har man tagit det steget längre. I distriktets egna riktlinjer står det nämligen att föräldrarna ska placera sig på motsatt sida om tränare och avbytare.

”Där det inte låter sig göras att flytta föräldrarna till motsatt sida bör det sättas upp käglor 5-10 meter från ’teknisk zon’ som markerar en föräldrafri zon.”

Tummen upp från Sverige

Problemet med störande föräldrar finns även i Sverige. Men enligt Peter Brusvik, som jobbar med barn- och ungdomsfrågor i Svenska Fotbollförbundet är det marginellt.

– Med tanke på hur många matcher som spelas och hur många bra föräldrar som finns är det jättelitet. Det är några få föräldrar som inte sköter sig men det är de som ofta hörs.

Han menar att liknande riktlinjer kan finnas i lokala förbund även om det inte finns på nationell nivå.

Tror du att det är en bra lösning?

– Absolut, det tror jag. Föräldrarna har sin roll och tränarna har sin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.