Fouad Youcefi

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Kamala Harris tog ett rejält kliv från Joe Biden”, säger SVT:s Fouad Youcefi – hör hela analysen. Foto: SVT

Fouad Youcefi: Harris ställdes på prov

Uppdaterad
Publicerad

Demokraternas presidentkandidat Kamala Harris intervjuades i natt av det konservativa tv-bolaget Fox News. Det blev en tuff intervju, som demokraterna verkar nöjda med, enligt SVT:s USA-korrespondent Fouad Youcefi.

Kamala Harris, demokraternas presidentkandidat i det amerikanska valet den 5 november, fick tillfälle att både visa upp sig för konservativa väljare och ta ett steg ifrån nuvarande president Joe Bidens politik när hon i natt intervjuades av tv-bolaget Fox News.

– Harris har haft en sämre trend i opinionsmätningarna den senaste tiden. Det här är ett sätt för henne att höras av en publik som inte är vana vid att höra från henne, säger SVT:s USA-korrespondent Fouad Youcefi.

USA-val 2024

Han fortsätter:

– Jag tror att hon är intresserad av att höras av konservativa kvinnor som till exempel tycker att demokraterna har bättre abortpolitik än republikanerna, men det fick hon inga frågor om.

”Tog ett kliv från Biden”

Däremot fick och tog Kamala Harris tillfället i akt att distansera sig från nuvarande president Joe Biden, som inte ställer upp för omval.

– En del av väljarna som kände entusiasm inför att hon skulle komma med något nytt har nog känt sig lite besvikna de senaste veckorna när hon inte lyckats formulera en politik som skiljer sig särskilt mycket från Joe Bidens. Det här blev en möjlighet för henne att öka avståndet lite grann.

I efterhand verkar den bitvis hårda intervjun ha fått godkänt av Harris partikamrater.

– Demokraterna verkar nöjda. Harris mötte en tuff utfrågare och lyckades svara på en hel del av de tuffa frågorna, säger Fouad Youcefi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2024

Mer i ämnet