• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: TT

Framgång för Obama: Inget budgetstup

Uppdaterad
Publicerad

Nattens omröstning i representanthuset får ses som en framgång för Obama – och som en motgång för republikanerna som inte kunde enas.

Det gällde en ödesfråga för USA. Staten behöver låna för att täcka sin budget och på fredagen skulle det som kallas ”budgetstupet” inledas – att USA inte klarar av att betala alla sina räkningar.

Ett lånetak på 17.200 miljarder dollar – en ofattbar summa – måste höjas och frågan var om republikanerna skulle ställa hårda villkor för att gå med på detta som man gjorde 2011.

Budgetstrid i USA 2013

Obamas demokrater saknar ju majoritet i representanthuset vilket lett till att en rad av Obamas politik inte kunnat genomföras.

Spel bakom kulisserna

Nu slutade årets drama med att 28 republikaner röstade tillsammans med demokraterna och så fick man igenom en höjning av lånetaket.

Men alltsammans föregicks av ett spel bakom kulisserna där den republikanske ledaren i representanthuset, talmannen John A. Boehner misslyckades med sina planer.

Han hade tänkt att man skulle fästa ett enda villkor vid ett ja till höjt lånetak. Det gällde en fråga där han menade att demokraterna skulle kunna rösta tillsammans med republikanerna: Att stoppa en försämring av pensionerna för före detta militärer.

Gav upp

Men demokraterna och Obama har sagt att man inte vill kompromissa. Och Boehner lyckades inte ens få med sin egen republikanska partigrupp på att enigt rösta för ett höjt skuldtak, med tillägget om pensionerna.

Boehner gav upp. Han kunde inte ena sin grupp. Men han förklarade att han själv skulle rösta med demokraterna.

Även senaten ska rösta om förslaget, men där har demokraterna majoritet.

Det finns alltså en spricka inom det republikanska partiet. Det finns en grupp – som Boehner själv nu har visat sig tillhöra – som oroas av att republikanernas vägran att samarbeta med Obama kan drabba republikanerna själva.

När till exempel republikanerna i höstas vägrade godta Obamas budget ledde det till att de federala myndigheterna stängdes ner under 16 dagar.

Partiet rasade

Det var det dummaste republikanerna kunde ha gjort. Partiet rasade i opinionssiffrorna. Amerikanerna vill ha samarbete över partigränserna, inte partistrider.

Den som varit påtryckande är den så kallade Tea Party-rörelsen som kräver minskade statsutgifter och vägrar kompromissa med Obama. Den omfattar inte mer än kanske 40 ledamöter men den har drivit de övriga i partiet framför sig.

Det var Tea Partys påtryckningar som även denna gång bidrog till att Boehner misslyckades med sin taktik. (En del Tea Party-aktivister menar att han bör avgå.) Men samtidigt var det ett antal republikaner som trotsade Tea Partys påtryckningar och röstade med demokraterna.

Det kan tolkas som att Tea Partys inflytande håller på att minska. En ledande Tea Party-företrädare har inför nattens omröstning sagt att man inte skulle kämpa denna gång.

Luften gått ur

Luften tycks delvis ha gått ur rörelsen efter höstens kaos. De kommande valen får visa om detta stämmer.

Redan strax före jul gick Boehner med på en kompromiss med demokraterna för att till sist rädda budgeten.

Det var ett första tecken på att han inte låter sig styras av Tea Party på samma sätt som tidigare. Nattens omröstning kan ses som ett tecken på att Tea Party inte ensamt kan påverka utvecklingen.

Det är val i USA i november. Hela representanthuset och en tredjedel av senaten ska väljas om. En del republikaner oroas av att Tea Party får dominera för mycket och driver partiet för långt åt höger. Det kan skrämma väljare.

Lättnad

Nu har i alla fall en liten grupp republikaner – och det räckte – visat att de kan samarbeta med demokraterna. Frågan är om det är en tillfällighet eller om en ny utveckling har inletts.

Tecken tyder visserligen på att republikanerna nu ska satsa på att ännu hårdare gå till attack mot Obamacare. Men att en höjning av lånetaket kunde beslutas innebär att ett orosmoln är borta.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Budgetstrid i USA 2013

Mer i ämnet