• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Prideparad i Chile. Situationen för hbtq-personer har blivit bättre i flera delar av världen. Foto: TT

Framsteg för hbtq-rättigheter

Uppdaterad
Publicerad

Färre länder förbjuder homosexuella relationer än för tio år sedan, och fler hbtq-personer har rättsligt skydd mot diskriminering, visar en ny rapport. Men trots detta är homofobiskt våld och övergrepp fortsatt utbredda.

Enligt hbtq-organisationen ILGA:s rapport är homosexualitet ett brott i 72 länder, en minskning från 92 länder år 2006, när den globala rättighetsgruppen började dokumentera lagar rörande hbtq-personer.

Homoäktenskap är nu lagligt i 23 länder, och 43 länder förbjuder hatbrott på grund av bland annat ras och sexuell läggning, enligt ILGA-rapporten.

Grips och torteras i Tjetjenien

Trots framstegen är attacker mot hbtq-personer fortfarande vanliga enligt ILGA. Senast rapporterades från Ryssland att över 100 homosexuella män greps och torterades i det oroliga Tjetjenien i april.

LÄS MER: ”Adam” vittnar om tortyren av homosexuella i Tjetjenien: ”De kallade oss för djur”

I åtta länder, däribland Iran, Saudiarabien, Jemen och Sudan, kan sex mellan personer av samma kön leda till dödsstraff.

Hundratals hbtq-personer har dödats och tusentals skadats i övergrepp och våld riktat mot hbtq-rörelsen de senaste åren, enligt en FN-rapport från 2015.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.