Från vänner till nätet – ny studie om hur par hittar kärleken

Uppdaterad
Publicerad

”Hur träffades ni?” I en stor studie har forskare vid universitetet i Stanford sökt svaret på just den frågan bland amerikanska, heterosexuella par. Deras resultat visar att en majoritet numera träffar kärleken på nätet – snarare än via gemensamma vänner.

– Onlinedejting har inte bara normaliserats – det är normerande, säger Emma Engdahl, professor i sociologi vid Göteborgs universitet.

På en högljudd fest. I en färglös skolkorridor. Via kompisens bästa kompis. Kanske sa det bara klick – eller så fick du klicka runt för att hitta rätt.

– Tekniken har gjort det möjligt för oss att helt fritt välja vem vi vill inleda en relation med, utan påverkan av familj, vänner och bekanta, säger Emma Engdahl, professor i sociologi vid Göteborgs universitet.

”How Couples Meet and Stay Together”, HCMST, är en stor studie vid Stanfords universitet i USA som undersöker hur amerikanska, heterosexuella vuxna har träffat sin partner. I den första versionen av studien år 2009 svarade drygt 22 procent att de träffats via nätet. Men en den största parten, cirka 25 procent, uppgav att de fått kontakt via gemensamma vänner.

Internet dominerar på kärleksmarknaden

I en forskningsartikel, som för närvarande är under granskning, presenteras nu en uppdaterad version av HCMST med data från 2017. Resultatet är tydligt: internet har ersatt kompisens roll som kärleksmäklare. Drygt 3 500 vuxna amerikaner deltog i studien och 39 procent av dem svarade att de träffat sin partner online. Bara 20 procent svarade ”via vänner”, 7 procent ”genom familjen”.

– Onlinedejting har inte bara normaliserats – det är normerande. Ritualen för hur man hittar en partner och hur man uppvaktar någon har förändrats. Folk förväntar sig nästan att man först tar kontakt via nätet, innan man ses i verkliga livet, svarar Emma Engdahl när hon får ta del av resultatet från Stanford.

”Jag tror att de flesta av oss önskar att på egen hand välja vem vi vill ha sex med eller förälska oss i. Det har tekniken möjliggjort i dag”, säger Emma Engdahl, professor i sociologi vid Göteborgs universitet. Foto: Privat.

Professorn: Vågar blotta sitt inre

Engdahl har bland annat forskat inom emotionssociologi och i studien ”Depressiv kärlek: en social patologi”, en bok som släpptes 2016, undersöker hon kärleken i vår samtid.

– Baksidan med nätdejting är att det är lättare att ljuga om sig själv. I min forskning ser jag stora problem i hur folk har en fantasibild av en person som hen träffat ansikte mot skärm. När man sedan träffas kan man bli extremt besviken. Människan kanske inte alls såg ut, luktade eller smakade som man hade tänkt sig.

Men samtidigt ser många en stor frihet i valmöjligheterna som onlinedejting erbjuder, menar Engdahl.

– Det är lättare att komma i kontakt med någon som har samma intressen eller sexuella preferenser. Det kan också vara befriande att prata med personen innan man träffas i verkliga livet. Man kan berätta om sig själv mer fritt ansikte mot skräm, än ansikte mot ansikte, och våga blotta sitt inre.

Fler träffas online än via vänner

Hur amerikanska heterosexuella par har träffats

Online: 39%

I en bar/på restaurang: 27%*

Genom vänner: 20%

Genom jobbet: 11%

Genom familjen: 7%

I grundskolan: 5%

I kyrkan: 4%

På collage: 4%

I grannskapet: 3%

*Forskarna vid Stanford poängterar att många av paren i den här kategorin har haft kontakt online först, för att senare stämma träff i verkligheten på en bar eller restaurang.

Källa: ”How Couples Meet And Stay Together” 2017, Stanford University.

Så många deltog

Runt 4 000 vuxna från 18 år och uppåt svarade på studien 2009, respektive cirka 3 500 nya svarande år 2017.

Svarsfrekvensen var 71 procent i HCMST år 2009 och 60 procent i HCMST 2017.

SVT Nyheter har fått tillstånd från forskarna vid universitet i Stanford att citera ur forskningsartikeln om HCMST 2017. Publiceringdatum för forskningsartikeln har ännu inte släppts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.