Två olika lagförslag har lagts fram i parlamentet för skärpa lagarna om övergrepp mot barn. President Macron har också gett regeringen i uppgift att ta fram förslag och den 15 mars ska nationalförsamlingen granska förslaget. Foto: TT

Omskakande fransk incestdebatt kan ge ny lag om barnvåldtäkt

Publicerad

Frankrike skakas av en rad pedofil- och incestskandaler som sträcker sig ända upp i samhällseliten. Nu kan landet för första gången införa en lag som automatiskt klassar samlag med barn under 15 som våldtäkt, med skarpare regler i fall av incest.

När Frankrikes president Emmanuel Macron i början på året lovade hårdare lagar mot barnövergrepp var det med en utsträckt hand till offren.

– Vi är här, vi lyssnar på er, vi tror er, och ni kommer aldrig att vara ensamma igen, sade han i ett videouttalande.

Mer konkreta besked kom från justitieminister Éric Dupont-Moretti, när han i mitten på februari meddelade att han vill att ”sexuell penetration” där en part är under 15 och den andra är vuxen ska räknas som våldtäkt. Hittills har det bara kunnat räknas som våldtäkt om våld eller tvång har använts, alltså samma kriterier som för vuxna.

Åldersgränsen föreslås bli 18 i fall av incest, vilket i Frankrike inräknar alla familjemedlemmar, även där det inte finns blodsband.

Utpekad profil

Den franska eliten har skakats av flera övergreppsskandaler men den nu utlösande faktorn var särskilt boken La familia grande av juristen Camille Kouchner. Boken publicerades i januari och beskriver hur en nära anhörig ska ha våldtagit hennes tvillingbror.

Den utpekade gärningsmannen är en känd akademisk profil i den franska politiska och kulturella elit som hamnat under särskilt hårt strålkastarljus, men i en intervju med France 5 säger hon själv att incest knappast är unikt för denna samhällsklass.

– Jag hade kända föräldrar och vi umgicks med kända personer men incesten berodde inte på det.

”Enormt problem”

Kouchners vittnesmål utlöste en storm på internet, delvis under hashtaggen ”#MetooInceste”.

Förövare har tidigare, utan att ifrågasättas, kunnat skryta öppet med sina sexuella övergrepp mot barn med hänvisning till en sexuell frigjordhet som tog sitt avstamp i 68-rörelsen. Kritiker har närmast avfärdats som pryda och småborgerliga men 2019 publicerades boken ”Samtycke” om författaren Gabriel Matzneff som själv suttit i TV och beskrivit sexuella kontakter med barn.

Franska enkäter har pekat på att så många som en av tio personer säger sig ha utsatts för incest men nu kan reglerna alltså skärpas.

– Regeringen har börjat inse att det finns ett enormt problem, säger advokaten Martine Moscovici till SVT:s Utrikesbyrån.

I denna veckas avsnitt av Utrikesbyrån: övergreppsskandalerna som skakat Frankrikes maktelit. Titta här på SVT Play, eller 22.00 på tisdag i SVT2.

Så föreslås lagen bli

Två olika lagförslag har lagts fram i parlamentet för skärpa lagarna om övergrepp mot barn. President Macron har också gett regeringen i uppgift att ta fram förslag och den 15 mars ska nationalförsamlingen granska förslaget.

Så säger lagen i dag:

Frankrike har i dag ingen tydlig nedre ålder för när samlag anses vara våldtäkt mot barn. En person under 15 räknas som sexuellt minderårig, men ålder räcker inte som enda kriterium för att något ska räknas som en våldtäkt. I stället krävs våld, tvång, hot eller överrumpling – samma kriterier som för våldtäkt mot en vuxen. Däremot kan man dömas för sexuellt utnyttjande av en minderårig, ett brott som dock avsevärt mycket lägre straff än våldtäkt.

Incest, vilket i Frankrike inte bara inbegriper fall där det finns blodsband utan även till exempel styvfamiljen, är inte olagligt men kan ses som en förvärrande omständighet vid exempelvis våldtäkt.

Så föreslås det bli:

Sexuellt umgänge med ett barn under 15 räknas automatiskt som ett brott, oavsett om det också förekommit till exempel hot eller tvång. Ett undantag är om åldersskillnaden är mindre än fem år, för att undvika att tonåringar i frivilliga relationer omfattas.

Vid fall av incest så sätts åldersgränsen vid 18 år.

Källor: BBC, The Local, BBC, Liberation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.